Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisao je u srijedu rješenje kojim se Daniel Markić imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) od 6. srpnja do 31. kolovoza, izvijestio je Ured predsjednika.

Milanović je također danas potpisao Prijedlog kandidata za zamjenika ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se utvrđuje da je Hrvoje Omrčanin kandidat za zamjenika ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Ured podsjeća da je nakon što mu je istekao mandat ravnatelja SOA-e, Daniel Markić imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja SOA-e s danom 6. svibnja 2024. do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok od dva mjeseca.

SOA do sada nije imala zamjenika ravnatelja iako je Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske dužnost zamjenika ravnatelja predviđena. Predsjednik Milanović smatrao je nužnim  imenovati i zamjenika ravnatelja SOA-e te je inzistirao na tome, stoji u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković u utorak je potvrdio da je Danijelu Markiću za još dva mjeseca produljen mandat vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), kao i da će za zamjenika ravnatelja Agencije biti imenovan Hrvoje Omrčanin.

U komunikaciji s Uredom predsjednika riješili smo pitanje SOA, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon obilježavanja dana Hrvatske obrtničke komore, te pojasnio da je postignut dogovor da se Markiću produlji mandat još za dva mjeseca, kao i da se Omrčanina, koji je zaposlen u SOA-i, imenuje za zamjenika. “Nakon toga ćemo se ponovno vratiti na tu temu”, rekao je Plenković.