Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovno je u ponedjeljak prozvao premijera i ministra obrane da manipuliraju podacima o padu drona na Zagreb, dok je ministar branitelja Tomo Medved ustvrdio da se radi o specifičnom predmetu o čemu će DORH objaviti informacije idućih dana.

Milanović je u izjavi nakon Američko-hrvatskog foruma prozvao premijera Andreja Plenkovića da je od slučaja pada bespilotne letjelice u Zagrebu napravio “seosku predstavu”, ustvrdivši da su rezultati vještačenja postali tajna jer vlastodršcima ne paše ono što se ustanovilo.

Poručio je kako je relativno lako forenzički utvrditi je li na letjelici bio postavljen eksploziv, ali “ne tako da netko tko je padao razrede u srednjoj trgovačkoj izađe pred kamere i o tome filozofira i pokazuje nekakve krhotine” jer to nije nikakav dokaz.

Vezano za istragu, Milanović je rekao da on “nema papir” o njezinim rezultatima, no zna što se dogodilo na sastanku na kojem je bilo 15 ljudi, o čemu je dosad šutio i šutjet će.

Ustvrdio je da “ljudi koji su bezdušno manipulirali” sada šute i kažu da je to stvar istrage iako su hrvatski građani i Zagrepčani zainteresirani saznati što je stvarno bilo i je li tamo bio eksploziv.

Ministar Medved rekao je pak novinarima da se rezultatima istrage ne manipulira, dodavši da je Državno odvjetništvo (DORH) tijelo koje koordinira sve aktivnosti u istrazi o padu drona.

Poručio je da će DORH idućih dana zajedno sa svim sastavnicama koje provode istražne radnje izaći sa cjelovitom informacijom nakon provede istrage, pa dalje ne bi kalkulirao.

Tu je riječ, kazao je, o osjetljivom procesu koji zahtjeva čitav spektar istražnih radi koje su u velikoj mjeri provedene, a neke se još uvijek provode.

Za ono što je dosad izneseno o padu drona Medved kaže da “nije u kontradikciji s onim što je činjenično”, a detalji koji se obrađuju su “na tragu onog što smo već mogli vidjeti”.

Veliki dio istražnih radnji još je u postupku, a radi se o specifičnom predmetu koji zahtjeva suradnju s međunarodnim organizacijama, rekao je Medved i pozvao na strpljenje.