Hrvatski predsjednik Zoran Milanović oštro je u četvrtak osudio rusku agresiju na Ukrajinu i sastao se čelnicima hrvatske vojske i obavještajnih službi, priopćeno je s Pantovčaka. O tome je razgovarao i s premijerom Plenkovićem.

Napade ruskih snaga Milanović smatra neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta i poziva Rusiju na prekid vojnih napada, kaže se u priopćenju.

Hrvatski predsjednik nada se brzom smirivanju situacije i nastavku diplomatskih aktivnosti u cilju pronalaženja mirnog rješenja.

“Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Europske unije postupat će u ovoj situaciji u okviru svojih obveza”, poručio je.

Vojni vrh i čelnici obavještajnih agencija informirali su predsjednika Milanovića o aktualnoj situaciji i mogućem razvoju događaja u Ukrajini, navodi se u priopćenju.

Naglašava se i da je predsjednik o stanju u Ukrajini razgovarao i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predsjednik Milanović nedavno je izjavio da se NATO ne bi trebao širiti na Ukrajinu i da europske sigurnosne arhitekture ne može biti bez uvažavanja ruskih interesa. Najavio je i da će povući hrvatske vojnike iz okolnih zemalja ako ondje dodatno eskaliraju napetosti. Naglasio je tada i da hrvatski vojnici sigurno neće ići u Ukrajinu.