Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da mu je nerazumljiva odluka Srbije o kupnji kineskog proturaketnog sustava te da takvo naoružanje “košta, a ne čini razliku” i pozvao Srbiju da se “vrlo jasno” odluči gdje pripada.

“Ne znam tko će njih napasti. Njihov novac, njihove odluke, njihova stvar. Oni nisu članica NATO-a, to ne žele, ostali su bez patrona preko noći. To je jedno vrlo traumatično buđenje, jedan mamurluk vjerojatno i sad kupuju nekakve kineske sustave koji su vjerojatno kopije ruskih sustava, vjerojatno za klasu slabiji, ali mislim što će s tim, to je nerazumljivo”, rekao je Milanović novinarima u Rijeci.

Srbiji je nedavno isporučen kineski proturaketni sustav, a Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na zapadnom Balkanu u jeku rata u Ukrajini moglo zaprijetiti miru i stabilnosti u regiji.

“Hrvatska ih neće napasti. Amerika ih neće napasti. Ako ih napadne, to im ničemu ne služi. Mogu srušiti opet dva aviona i biti ponosni na to, ali tako se ne dobivaju ratovi”, rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je da takvo oružje “košta, a ne čini razliku”. “Rat je puno veća, krvavija i obuhvatnija stvar tako da mi nije jasno kakva je to politika. Ja ih ne osuđujem – gledam ih i čudim se”, rekao je.

“Hoće ih napasti Rusija? Ne. Amerika? To ti ništa ne znači. Hrvatska? Neće”, rekao je Milanović i pozvao Srbiju da izabere stranu kojoj će se prikloniti.

Američki dužnosnici su još 2020. godine upozorili Beograd da ne kupuje proturaketne sustave HQ-22, rekavši da bi Srbija, ako se doista želi priključiti EU-u i drugim zapadnim savezima, morala uskladiti svoju vojnu opremu sa zapadnim standardima.

“Srbija se mora odlučiti, ali vrlo jasno gdje pripada”, rekao je Milanović, podsjetivši da je Srbija podržala izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava.

“Drago mi je ako je moj susjed progledao i ako će konačno biti pripadnik zapadne zajednice naroda i država”, rekao je hrvatski predsjednik, ali istaknuo da time “ne želi napakostiti Rusiji”.

Milanović je komentirao i francuske predsjedničke izbore i podržao predsjednika Emmanuela Macrona na putu prema drugom mandatu.

“U Francuskoj će vjerojatno, nadam se, predsjednik ostati isti, ali neće dobiti glasova koliko je dobio prije pet godina”, rekao je Milanović.

Macron će se u drugom krugu predsjedničkih izbora boriti s Marine Le Pen, čelnicom krajnje desnice koja prema anketama puše za vratom aktualnom predsjedniku.

“45 posto građana jedne stare demokracije glasa za Le Pen koja najavljuje da bi Francusku izvukla iz NATO saveza kad bi postala predsjednica”, rekao je Milanović pa upozorio da “ne misle svi isto, nemaju svi iste vrijednosti, isti pogled na svijet i odnose među državama”.

“Svoditi vanjsku politiku na dva pokliča je infantilno, kao i naš ministar vanjskih poslova koji je razočaran Merkelicom. Gledajte, ja sam razočaran Hegelom nakon svega ovoga. Ja nisam Hegel”, zaključio je hrvatski predsjednik.

Milanović: Sveučilište u Rijeci dobro i moderno

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je u srijedu nakon posjeta riječkom sveučilištu da je to dobro i moderno sveučilište.

Milanović je rekao da je Sveučilište u Rijeci malo u usporedbi sa zagrebačkim, ali da studenata nema ni premalo ni previše, “a to omogućava prisutnost svih područja i polja istraživanja”, istaknuo je.

“S radošću promatram razvoj ovog sveučilišta i kampusa”, rekao je predsjednik u izjavi nakon sastaka u  rektoratu Sveučilišta .

Rektorica Snježana Prijić Samaržija istaknula je da je cilj da Sveučilište u Rijeci bude sveučilište treće i četvrte generacije, koje ne samo da obrazuje i istražuje, nego funkcionira u zajednici povezujući kadrove, pripremajući ih za tvrtke.

Ujedno želimo da nam se vrate znanstvenici koji su otišli, da bi radili u suradnji s njima, rekla je rektorica.

Predsjedniku Milanoviću su na sastanku u rektoratu Sveučilišta predstavljene aktivnosti i planovi u području razvoja regionalnog inovacijskog ekosustava i transfera te proces uspostave EDIH-a (Europskog centra za digitalne inovacije), inicijative u sklopu Programa digitalna Europa. Cilj EDIH-a je jačanje digitalne spremnosti gospodarskog i javnog sektora na razini EU kroz aktivnosti usmjerene na razvoj i upotrebu umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i računarstva visokih performansi.

Osim rektorice Prijić Samaržije i njezinih suradnika  na sastanku u Sveučilištu su bili predstavnici lokalne i regionalne zajednice, gospodarski partneri Sveučilišta, poput tvrtki  Jadran- galenski laboratorij, Luerssen Design Centre Kvarner, Maritime Center od Excellence Kvarner, Gitone Kvarner, Ericsson Nikola Tesla i Infobip.

Također su bili  i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Kliničkog bolničkog centra Rijeka, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Predsjednik Milanović se prije dolaska na Sveučilište uz kavu na Korzu družio s Markom Filipovićem i njegovim zamjenicima, županom Zlatkom Komadinom, bivšim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i predsjednikom Županijske organizacije SDP za PGŽ Ivicom Lukanovićem.

Nakon Rijeke predsjednik Milanović će u Viškovu sudjelovati na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Milanović: Na konferenciji se govorilo tako da premijer ne ispadne budala

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u srijedu da se na današnjoj konferenciji za novinare Županijskog državnog odvjetništva o padu drona govorilo tako da premijer Andrej Plenković ne ispadne budala.

Dva tjedna se zatvore i – nakon što se pokazalo da su premijer i ministar “neoprezno lupetali” – danas smo slušali konferenciju za novinare, za koju su mi trojica generala, s ogromnim iskustvom, rekla  ništa ne razumiju, rekao je Milanović.

“Vojni profesionalci ‘ne kuže’ što se tamo govorilo jer se nije govorilo ništa. Govorilo se na način da premijer ne ispadne budala. On nije budala, neki drugi jesu, ali mora paziti što govori”, ocijenio je.

Milanović je rekao da ga, prije svega, zanima je li na letećem tijelu bilo TNT-a, je li se radilo o eksplozivu, od recimo 50 kilograma, koji bi, primjerice, sušačku gimnaziju pretvorio u prah i pepeo ili je samo oštetio.

Napomenuo je da su prve izjave govorile o 50 kilograma trotila, što može ‘razvaliti’ zagrebačku Mamuticu, ali se na kraju pokazalo da eksploziva nema – ni privrednog niti vojnog.

Zadnjih 10 dana ili dva tjedna bilo je, kaže, peglanje neozbiljnih izjava ministra i premijera koje je “od početka molio da šute o tome”.

Podsjetio je da je javnost slušala od premijera – prije svega od ministra obrane, a i premijera koji se navukao – o tome da su to nekakve bombe, eksplozivi.

“Nisi ih mogao maknuti s ekrana, avioni su letjeli nad Zagrebom, dok je on držao presicu. To mu je zadnji put”, kazao je predsjednik.

“Kažu da nije privredni ni vojni. Je li zemaljskog porijekla? Je li s neba došlo, iz neke druge dimenzije?”, upitao se Milanović.

Podsjetio je da je prošlog ponedjeljka na sastanku u Vladi na kojem su bili visoki vojni dužnosnici i ljudi iz Centra za vještačenja Ivan Vučetić rečeno da nisu nađeni tragovi eksploziva.

Predsjednik smatra da je u tom slučaju trebalo formirati državnu komisiju jer se radi o izvanrednim događajima, a ne to dati da radi Državom odvjetništvu za koje je rekao da je nepripremljeno i nema protiv koga podignuti optužnicu pa je ta stvar u kazneno- pravnom smislu osuđena na propast.

Zaključio je da je to stvar Sabora, Vlade, a ne da to radi vojna policija pa da onda jedno pričaju oni, pa onda Centar Ivan Vučetić koji vještači 90 posto kaznenih postupaka.

Za izjavu o NDH u Splitu rekao je da to nema veze s modernom hrvatskom državom. Za premijera je rekao da obično pažljivo bira ljude i da ga je vjerojatno poslao da tamo položi cvijeće i da se rukuje, ali “čovjek je vjerojatno vidio kameru i pomahnitao”.

Za rekonstrukciju Vlade rekao je da se donosi iza zatvorenih vrata i priopći javnosti, a da ovaj način dovodi do duboke traumatizacije ministara i ne vidi kako to doprinosi učinkovitosti Vlade.