Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je telefonski razgovarao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i pozvao ga da se predstavnici Republike Srpske vrate u institucije BiH, priopćio je Ured predsjednika.

Milanović mu je ukazao na potrebu da se u postojećoj situaciji, nakon ruske agresije na Ukrajinu, rješavanju problema u BiH mora prići na odgovoran i trezven način koji će jamčiti mir i stabilnost u regiji, stoji u priopćenju.

Hrvatski predsjednik pozvao je Dodika da se predstavnici Republike Srpske vrate u institucije Bosne i Hercegovine, smatrajući da je to “najbolji način za nastavak ozbiljnih i važnih razgovora” koji čekaju predstavnike sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, ističe se u priopćenju.

“Republika Srpska se ne može izvući iz BiH, to je nemoguće”, rekao je Milanović novinarima u srijedu kad je i najavio da će zvati člana Predsjedništva BiH.

Milanović je Dodika obavijestio o svojoj inicijativi da se BiH, kao i Ukrajini, da status kandidata za članstvo u Europskoj uniji što je prije moguće, a u cilju sprječavanja širenja krize na zemlje jugoistoka Europe.