Meta je u petak priopćila da poduzima korake uključujući uklanjanje pohvala i značajne potpore Hamasu sa svojih platformi nakon što je Europska unija prekorila društvene mreže da ne čine dovoljno u borbi protiv dezinformacija.

Otkako je palestinska militantna skupina Hamas napala Izrael 7. listopada, obmanjujuće tvrdnje i lažirane slike proširile su se Facebookom i drugim društvenim medijima.

U tri dana nakon napada, Meta je rekla da je uklonila ili označila kao uznemirujuće više od 795.000 sadržaja na hebrejskom ili arapskom.

Meta također uklanja sadržaj koji jasno identificira taoce koje je uzeo Hamas, čak i ako se to radi kako bi se osudila ili podigla svijest o njihovoj situaciji.

Sadržaj sa zamućenim snimkama žrtava i dalje je dopušten, ali tvrtka će dati prednost sigurnosti i privatnosti žrtava otmice ako nije sigurna ili ne može napraviti jasnu procjenu, rečeno je.

Nakon napada, Hamas je odveo mnogo izraelskih i stranih talaca u palestinsku enklavu Gazu.

Meta je rekla da je svjesna Hamasovih prijetnji da će emitirati snimke talaca te da će brzo ukloniti svaki takav sadržaj i spriječiti ponovno dijeljenje sadržaja.

Dok je Hamas zabranjen na platformama, Meta dopušta društveni i politički diskurs – poput izvješćivanja o vijestima, pitanja vezanih uz ljudska prava ili akademske, neutralne i kritičke rasprave.

Europska komisija izvršila je pritisak na platforme društvenih medija da uklone nezakonite i štetne sadržaje kako bi bili u skladu s njezinim Zakonom o digitalnim uslugama (DSA), čije kršenje može rezultirati velikim novčanim kaznama.

Metin odgovor je u suprotnosti s odgovorom platforme X, ranije poznate kao Twitter, koji je od Komisije zatražio da pruži više informacija o kršenjima na svojoj stranici. Komisija je otvorila istragu protiv platforme X.