Martina Dalić na izložbi “Hrvatska svijetu”

11. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Martina Dalić na izložbi “Hrvatska svijetu”

Marko Lukunić/PIXSELL


Multidisciplinarna izložba “Hrvatska svijetu”, nastala na temelju ideja i istraživanja Večernjeg lista ukoričenih u izdanje “Hrvati koji su mijenjali svijet”, otvorena je u petak, 12. veljače, u Meštrovićevom paviljonu.

Na izložbi su predstavljene umjetnine, autorski nacrti, patenti, arhivski dokumenti i video zapisi te uređaji i naprave nastale prema patentima i idejama zaslužnih pojedinaca.

Odabrani su prema kriteriju originalnosti, vizionarstva, široke primjene ideja i izuma zaslužnih Hrvata, samo oni čije je djelovanje imalo konkretnog utjecaja na globalnu povijest čovječanstva.

Jedinstvena nacionalna, znanstvena i kulturna ostavština koju su oni ostavili u baštinjenje predstavljena je u kustoskoj koncepciji dr. sc. Anite Ruso.

Kako je istaknuto, cilj izložbe je revitalizirati pojedince s naših prostora koji su nesebičnim radom i trudom promijenili svijet na bolje kroz razne discipline stvaranja i izražavanja.

Kao glavna misao vodilja izložbenog koncepta izdvaja se stvaranje poveznica izumiteljske i umjetničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, u vremenu aktualiziranja novog, digitalnog nomadskog načina života potvrđujući kako se samo kroz transfer znanja i ljudi mogu postići najveći civilizacijski dosezi.

Izložba je nastala u organizaciji Večernjeg lista u suradnji s Real grupom te Akademijom likovnih umjetnosti i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, koji su doprinijeli vizualnom dojmu izložbe sastavljene od bogate građe iz kulturnih, znanstvenih i obrazovnih institucija.

Zagreb: Otvorena izložba Večernjeg lista "Hrvatska svijetu" - treći dio

Marko Lukunić/PIXSELL

Retrospektiva postignuća naroda bez mitomanije

Po riječima autora projekta i glavnog urednika Večernjeg lista, Dražena Klarića, projekt “Hrvati koji su mijenjali svijet”, finale kojega je izložba “Hrvatska svijetu”, svojevrsna je retrospektiva postignuća naroda koji je tek prije tridesetak godina u dramatičnim okolnostima dobio svoju državu.

“Izbjegavajući mitomaniju, kojoj su sklona ne samo društva bez bogate prošlosti već i ona najveća i najjača, i istovremeno razbijajući stereotipe, željeli smo ispričati priču o Hrvatima čije je djelovanje promijenilo zajednicu kojoj su pripadali, ali i ostavilo dubok trag na cijelo čovječanstvo”, ustvrdio je u predgovoru izložbe.

Klarić kaže kako im se, nastojeći činjenično detektirati globalni hrvatski doprinos, počeo otkrivati poprilično zaboravljeni ili barem nedovoljno vrednovani svijet, snažne pojedince od kojih neke od njih ne samo da suvremenici nisu prepoznali nego su ih i odbacili.

Izložbu je posjetila i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, a bit će otvorena do 15. svibnja.

prigorski.hr/Hina

Facebook Comments