Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić u četvrtak je komentirao predizborne najave predsjednika republike Zorana Milanovića oko podizanja mirovina i poručio da bi Milanoviću bilo mudrije da je te ambicije ostvario od 2011. do 2015., kada su mirovine rasle svega tri posto.

“Kažem da je u ukupnom mandatu povećao mirovine za svega 3 posto, odnosno za 12 eura (…). Kažem da tada nije postojalo programa za žene, da nije otvoreno niti jedno novo mjesto u domovima za starije… Sve to pak, napravljeno je u ovom mandatu”, rekao je Piletić uoči sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

Komentirao je tako najavu predsjednika republike Milanovića da će, ako postane premijer, povećati mirovine na razinu od 50 posto prosječne plaće. Piletić mu je odgovorio da bi mu bilo puno “mudrije da je ove svoje ambicije realizirao od 2011. – 2015.”

“Sada se naknadno sjetio, izbacio je apsolutno nesuvisle brojke. Mirovine se ne povećavaju jednokratnim pumpanjem i stvaranjem troška u proračunu nego u kontinuitetu kako je to činila ova vlada”, rekao je.

Ministar financija Marko Primorac za takve je predizborne najave, rekao da su niz populističkih mjera, koje, međutim imaju nerealne učinke.

“Za razliku od drugih kandidata koji predstavljaju programe bez jasnih financijskih učinaka ili s financijskim učincima koji nisu realni. Mi smo za razliku od njih prošli kroz sve elemente programa, i znamo da ono što ćemo obećati, da to možemo ostvariti”, rekao je Primorac.