Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić ocijenio je u petak da se u najavljenu reformu osnovnog školstva odnosno uvođenje cjelodnevne nastave ide „zbrda zdola”, bez konzultacija s nastavnim ili roditeljskim vijećima i bez osiguranih osnovnih uvjeta.

„Konsterniran sam izjavom ministra Radovana Fuchsa i načinom na koji misli provoditi reformu osnovnoškolskog obrazovanja ”, kazao je Miletić u slobodnom govoru u ime svog Kluba.

Podsjetio je da je raspisan natječaj za 50 osnovnih škola za pilot projekt provođenja cjelodnevne nastave iduće četiri godine za što će dobiti po 300 tisuća eura godišnje.

„Nevjerojatno je da je ministar izbacio nastavnička i radnička vijeća te vijeća roditelja da uz ravnatelja suodlučuju žele li uopće da njihova škola sudjeluje u tome eksperimentalnom programu”, kazao je Miletić ocijenivši da se u reformu ide „zbrda zdola” te da se „gura ljude u reformu radi para”.

Upozorio je i kako mnoge škole nemaju ni osnovne uvjete, dvoranu ili kuhinju, te iako se uvode novi predmeti nije provedena edukacija niti osigurani materijali.

Zašto je primjerice Slovenija koja ima puno uređeniji sustav odustala od cjelodnevne nastave, upitao je zastupnik Mosta.

Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorila je u slobodnom govoru na lošu kvalitetu jabuka koje se prodaju u trgovačkim lancima, uglavnom iz uvoza.

„Ta jabuka je samo izgledom lijepa, crvena, sjaji se, ali okusom nikakva”, kazala je.

S druge strane, dodala je Vukovac, domaće proizvođače koji uzgajaju prvoklasnu jabuku neprestano se gnjavi raznim zahtjevima, standardima, papirima i nudi im se 80 lipa po kilogramu.

„Što da rade s tim novcem ”, upitala je.