Europski je parlament u srijedu dao zeleno svjetlo za početak međuinstitucionalnih pregovora o zajedničkom financijskom okviru EU-a za program mlijeka i voća u obrazovnim ustanovama, što su pozdravili hrvatski eurozastupnici.

Radi se o prijedlogu Regulative o shemi uvođenja voća, povrća, banana i mlijeka u obrazovnim ustanovama, poznatije kao “sheme školskog voća i mlijeka”. Tim programom EU sufinancira zdrave dječje obroke u školama.

U programu će moći sudjelovati i hrvatske škole jer su usvojene primjedbe hrvatskih zastupnica Marijane Petir i Biljane Borzan da se uklone povijesni kriteriji koji su priječili da Hrvatska kao nova članica sudjeluje u projektu.

“Ovi programi izraz su europske brige za djecu i njihovu zdravu prehranu u školama diljem Europe”, rekla je govoreći na plenarnoj sjednici zastupnica Marijana Petir iz HSS-a, izražavajući zadovoljstvo što će program omogućiti zdraviju prehranu i hrvatskim mališanima.

Petir je upozorila da prema analizi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva socijalne politike i mladih, u Hrvatskoj roditelji više od deset tisuća djece ne mogu svojoj djeci platiti prehranu u školi. “Ovim programom toj će djeci biti osiguran besplatan i zdrav obrok u školi”, rekla je Petir dodavši da je program važan i za lokalne proizvođače hrane.

Biljana Borzan (SDP) naglasila je kako je jedno od troje djece ili prekomjerne težine ili pretilo. Istraživanja su pokazala da djeca unose i premalo kalcija. Odrasli pak konzumiraju tek 30 do 50 posto preporučenih količina voća i povrća te ih je više od polovice pretilo. Nezdrava prehrana dovodi do razvoja teških oboljenja koja su teret pojedincu, njegovoj obitelji i društvu u cjelini.

“Sheme školskog voća i lijeka su izvrstan program kojim se stvaraju zdrave prehrambene navike od najranije dobi. Isto tako, poljoprivrednicima se omogućava da plasiraju svoje domaće proizvode direktno na stolove školskih kuhinja”, naglasila je Borzan.

Svake godine čak 30 milijuna učenika u europskim školama sudjeluje u programu subvencioniranog mlijeka i voća.

Hina/prigorski.hr

fah