Načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju u Ravnateljstvu Civilne zaštite Tomislav Marević rekao je u utorak u Jastrebarskom da iz Logističkog centra Civilne zaštite šalju pet šlepera humanitarne pomoći s opremom koju je Ukrajina deklarirala kao potrebnu.

“Šaljemo pet šlepera u kojima je oprema koju je Ukrajina deklarirala kao potrebnu”, rekao je Marević novinarima u Logističkom centru Civilne zaštite iz kojeg humanitarna pomoć ide Ukrajini.

Riječ je o medicinskoj opremi za ranjenike i bolesnike, opremi za zbrinjavanje ljudi: dekama, krevetima i sličnom, pogotovo za utopliti se, neophodnim potrepštinama i drugom.

Najavio je i da će biti još šlepera kojima će biti upućena humanitarna pomoć Ukrajini.

Pojasnio je da će humanitarnu pomoć kamioni dostavljati do logističkih centara na samoj granici sa Ukrajinom, a za dalje će, kaže, vidjeti kako će se stvari razvijati.

“Ovih naših pet šlepera će istovariti robu u logističkom centru na mađarsko-ukrajinskoj granici, a dalje će se onda otvarati koridori za dostavu prema unutrašnjosti gdje je potrebno”, kazao je Marević.

Dodao je i da će pratnju konvoju pružati Ravnateljstvo Civilne zaštite kako bi bilo jasno da se radi o konvoju humanitarne pomoći te se očekuje i da će sam put trajati oko 24 sata.