Izgradnjom kaznionice u Gospiću vrijedne 70 milijuna eura počinje realizacija projekta modernizacije zatvorskog sustava što će bitno rasteretiti zatvorski sustav, najavio je u srijedu u Gospiću ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Buduća će kaznionica “po standardima brige za zatvorenike biti jedna od najsuvremenijih u ovom dijelu Europe”, rekao je ministar.

„To će biti najstroži kompleks unutar našeg zatvorskog sustava s najvišom razinom sigurnosti i najvišim standardima poštivanja ljudskih prava,“ rekao je Malenica.

Vrijednost projekta je 70 milijuna eura i bit će financiran sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe u 70-postotnom udjelu, a preostalih 30 posto je državni novac.

Ministar je poručio je građanima Gospića i Ličko-senjske županije da se ne trebaju brinuti da bi nova kaznionica i njezini štićenici mogli biti veći sigurnosni rizik jer su zatvori i kaznionice desetljećima u središtima hrvatskih gradova, a rizici su svedeni na najmanju moguću mjeru.

Štoviše, u Gospiću će se s gradnjom nove kaznionice premjestiti zatvor iz gradskog središta.

Malenica je rekao i da je taj projekt jedno od najvećih ulaganja Ministarstva pravosuđa i uprave jer je planirano da u novoj kaznionici bude smješteno oko 400 zatvorenika, a  otvoriti će se 250 novih radnih mjesta.

“To znači da je riječ o povećem ulaganju u Ličko-senjsku županiju i doprinos Ministarstva pravosuđa i uprave ukupnom razvoju ovoga kraja, pa i demografskoj obnovi”, rekao je i zahvalio županijskim i gradskim čelnicima na dosadašnjoj dobroj suradnji.

Govoreći o demografskoj obnovi kao prioritetu, ličko-senjski župan Ernest Petry poželio je da se zahvaljujući nastojanjima županije vrati znatan broj ljudi koji su se iz nje odselili, a otvaranje novih radnih mjesta, dodao je, uvjet je za privlačenje novih ljudi i obitelji koji bi si tu osigurali egzistenciju.

“U ovome trenutku puno projekata realiziramo u suradnji s Vladom i ministarstvima, dobro surađujemo sa svim gradovima i općinama i želja nam je da ostvarimo nultu nezaposlenost”, rekao je.

U Gospiću i Središnja pismohrana zemljišnih knjiga

Petry je istaknuo da je očekivano ulaganje u novu kaznionicu veće od 70 milijuna eura, da se u gradnju Središnje pismohrane zemljišnih knjiga RH ulaže oko četiri milijuna eura te da traje obnova zgrade suda u Senju.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević zahvalio je ministru Malenici i ministarstvu što svojim investicijama pridonose “revitalizaciji Gospića i ovoga kraja” te je istaknuo da će, osim 250 novih radnih mjesta u kaznionici, biti otvoreno još 30 radnih mjesta u zgradi Središnje pismohrane zemljišnih knjiga.

Gradnja Središnje pismohrane zemljišnih knjiga RH dio je projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije, čime će se omogućiti sigurno i kvalitetno čuvanje knjiga, ručno rađenih i digitaliziranih.

Za prošlogodišnjeg posjeta Gospiću ministar Malenica je rekao da će u tom gradu biti pismohrana zemljišnih knjiga za cijelu Hrvatsku te da je to “nastavak projekta digitalizacije zemljišnih knjiga Ministarstva pravosuđa i uprave, kroz koji će biti digitalizirano 17 kilometara arhivske građe“.