“Majka hraniteljica” Stephana Lupina krasit će park ispred Sveučilišta Sjever u Varaždinu

19. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam “Majka hraniteljica” Stephana Lupina krasit će park ispred Sveučilišta Sjever u Varaždinu

foto: Zdenko Balog


Varaždinski svestrani vizualni umjetnik (slikar, kipar, fotograf) Stephan Lupino dobro je poznat u svijetu, a od pred nekoliko godina prepoznao ga je i rodni grad.

Dvije su njegove skulpture postavljene u prostor grada ,a nedavno je u suradnji Gradskog muzeja održana i mala retrospektiva ovog svestranog stvaraoca. Tome se pridružuje i danas otkrivena i na
svečan način predstavljena “Majka hraniteljica”, skulptura visine oko 3.7 metara, koja će krasiti park – parkiralište pred Sveučilištem Sjever u zapadnom dijelu grada.

Pokrovitelj projekta je Grad Varaždin, o čemu je na svečanosti otkrivanja skulpture govorio gradonačelnik Ivan Čehok. Pored samog autora, o novom obogaćenju prostora grada Varaždina govorio je i prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Damir Vusić.

Lupinova skulptura “Majka hraniteljica” obilježava novu etapu u njegovom likovnom promišljanju, nakon jedne etape u kojoj su njegova promišljanja bila zaokupljena apokaliptičkom vizijom svijeta na rubu propasti.

Individualizirane crte lica i meke ženstvene linije koje se rastvaraju u slutnju vulve. Skulptura bancusijevske čistoće daje naslutiti u kojem će se smjeru sublimirati njegov formalni idiom, ali i da će nam njegov budući rad dozvoliti mali predah od impresivne, ali odveć prisutne apokaliptičke vizije.

Da sve bude u pravom lupinovskom ugođaju, pobrinule su se prekrasne djevojke koje je pripremio i našminkao Vida Loca Glitter. Djevojke su sudjelovale u spontanom performansu koji je oživio skulpturu, te su rado pozirale sa uzvanicima i posjetiocima.

Zdenko Balog/prigorski.hr

Facebook Comments