Izjava dana
herucina1

Magda Lugomer Herucina – 312. rođendan!

Nedugo smo pisali o aferi na pomolu – sramotnom nastojanju određenih zagrebačkih ‘intelektualnih’ krugova da ukradu Križevčanku, posljednju suđenu hrvatsku ‘vješticu’, Magdu Logomer Herucinu. Povod da danas ponovo podsjećamo na ovu, prema našem uvjerenju veliku ženu, je njen 312. rođendan, koji bi obilježavala na današnji dan.

herucina

U matice krštenih križevačke župe upisano je da se 18. svibnja 1706., kao kći Stjepana i Anastazije Jakopović, u Podgajcu kod Križevaca rodila zakonita kći Magdalena. Ostale generalije iz njenog života već smo ponovili u prethodnom spomenutom osvrtu: u braku sa Franjom Herucem, po kojem je i dobila nadimak Herucina, imala je najmanje šestero djece, pored poljoprivrede bavila se travarstvom te je spravljala ljekarije.

herucina1

Kako je bila nasilne i svadljive ćudi, došla je u sukob sa susjedom, gradskim tužiocem Stjepanom Švageljem, čija će upraviteljica imanja, Eva Oblačić kasnije žestoko svjedočiti protiv Herucine. Proces koji je protiv Herucine vođen na temelju optužbe za čarobnjaštvo i savez sa đavlom, dokumentiran je kao presedan nakon kojeg slični procesi u Hrvatskoj više nisu vođeni (mada je sam krimen ukinut iz sudskih propisa nešto kasnije). Budućim istraživanjima ostaju otvorena sva pitanja vezana uz njenu sudbinu nakon okončanja ovog procesa.

herucina2

U nekoliko fotografija nastojali smo dočarati bajkoviti svijet mašte koja je među ostalim iznjedrila i praznovjerje o ženama koje jašu na metlama, plešu na raskršćima, obožavaju mjesec i slave uštape, donose tuču, zagađuju bunare …

herucina3

foto: Zdenko Balog / model Mirjana)

Provjerite i ovo

vrijeme7

Prognoza vremena za utorak

Prevladavat će oblačno. Mjestimice u gorju i Slavoniji slab snijeg, češći prema kraju dana, dok …

kalinovac10

Izvještajno-tematsku Konvenciju održala Općinska organizacija SDP-a Kalinovac

Večeras je održana je Izvještajna-tematska Konvencija Općinske organizacije SDP-a Kalinovac. Predsjednik SDP-a Kalinovac Tomislav Erdelec …