U Ludbregu je počela sanacija odlagališta komunalnog otpada Meka vrijednosti gotovo 36 milijuna kuna koja se s nešto više od 31 milijuna financira iz Kohezijskog fonda EU, a radove su četvrtak obišli i ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović i potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov.

Odlagalište je površine veće od 34 tisuće četvornih metara, Ostatak vrijednosti sanacije sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nakon obilaska odlagališta otpada u društvu gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića, varaždinskog župana Predraga Štromara, potpredsjednika Sabora Roberta Podolnjaka i saborskog zastupnika Milorada Batinića, ministar Dobrović je istaknuo da se ovim radovima nastoji minimalizirati šteta koja je nastajala godinama prije.

“Ovdje je procijenjeno da ima 90 tisuća tona otpada. To je sigurno 50-60 tisuća tona korisnog materijala koji je mogao biti prodan na tržištu, a mi smo u to vrijeme uvozili papir i plastiku”, rekao je ministar Dobrović.

meka1

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov je rekao da Hrvatska treba štititi ono što je čini posebnom, “zbog čega ljudi ovdje dolaze –zeleni i čisti okoliš“,
Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić podsjetio je da su prije tri godine raskinuli ugovor kojim je bilo predviđeno da Grad sufinancira 60 posto sanacije odlagališta te s bivšim ministrom Mihaelom Zmajlovićem dogovorili sanaciju po modelu za koji Grad nije morao izdvajati novac, što je podržala i aktualna Vlada.
„Danas svjedočimo bagerima i kamionima koji posao trebaju odraditi do prosinca. Radi se o 150.000 tona otpada kojega treba sanirati na lokaciji koja je 500 metara udaljena od središta grada“, rekao je Bilić te naveo da se u Ludbregu aktivno provodi razvrstavanje otpada.
„2014. godine razdvajali smo devet posto a danas razdvajamo 30 posto otpada. Godišnje imamo oko 140 kilograma otpada po glavi stanovnika čime smo ispod prosjeka Hrvatske“, rekao je gradonačelnik Ludbrega.

meka2

Ministar Dobrović je na to rekao kako se u tom kraju se razvija sustav odvojenog prikupljanja, a 30 posto je već solidan iznos. Zato Ministarstvo smatra da je realno do 2020. u Hrvatskoj očekivati ispunjenje cilj od 50 posto recikliranja“, kazao je Dobrović.
Župan Predrag Štromar podsjetio je da je ovo drugo veliko odlagalište otpada koje se sanira u Varaždinskoj županiji.
„Prvo je bilo u Ivancu i tada je, nažalost, Grad morao dati svoja sredstva. Drago mi je da jedinice lokalne samouprave više ne trebaju sudjelovati s velikim novcima kod sanacije“, rekao je župan Štromar.

(Hina)

fah