Maloprodajna ulaganja: Pevec ne smije ponoviti skupe greške iz prošlosti

Iz tvrtke “Maloprodajna ulaganja” d.o.o., najvećeg pojedinačnog dioničara društva Pevec d.d., u subotu su izrazili zabrinutost u vezi poslovnih poteza sadašnje Uprave jer smatraju da će ponoviti greške iz prošlosti koje su skupo koštale i dobavljače i građane kroz golemi otpis duga te su istaknuli nekoliko zahtjeva koji bi se trebali naći na izvanrednoj Glavnoj skupštini tog društva.

Izvanrednu Glavnu skupštinu društva traže radi povećanja transparentnosti poslovanja i trgovanja dionicama kroz uvrštavanje dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze, najkasnije do 15. veljače 2017. Traže i zaštitu interesa dioničara kroz isplatu dijela zadržane dobiti, povećanje temeljnog kapitala i dodjeljivanje novih dionica Peveca svim dioničarima jednako, po okvirnom ključu jedna nova dionica na svake tri koje posjeduju kao i popunjavanje krnjeg Nadzornog odbora.

“Želimo naglasiti da trenutno nemamo predstavnika u Nadzornom odboru i nemamo načina utjecati na vođenje tvrtke, a problemi su krenuli upravo promjenama u Nadzornom odboru i micanjem uspješne Uprave koja je Pevec izvukla iz stečaja i dovela do lidera na tržištu s potencijalom izrastanja u ozbiljnog regionalnog igrača”, ističu u priopćenju iz Maloprodajnih ulaganja.

Smatraju i da je najava ponovnog ulaska u nekretninske špekulacije, unatoč postojanju kvalitetnih i povoljnih gotovih slobodnih centara za širenje opasna i nije u interesu društva.

“Otezanje s izlistavanjem dionica na uređeno tržište Zagrebačke burze koje jamči transparentnije poslovanje i trgovanje dionicama, unatoč uspješno završenim predradnjama i izradi prospekta društva, neobjašnjivo je s poslovnog aspekta i ide direktno kontra interesa i odluke većine dioničara na Glavnoj skupštini. Ne možemo nikako podržati ni olaku zamjenu profesionalnih kadrova koji su se dokazali u podizanju Peveca iz pepela. To je u kratkom roku narušilo radnu atmosferu unutar tvrtke i znatno smanjilo kapacitete i potencijal tvrtke”, naglašavaju.

Napominju kako sve navedeno “gorko podsjeća na način poslovanja ‘starog’ Peveca koji je završio u stečaju s dugom od gotovo dvije milijarde kuna, a taj minus su podnijeli i dobavljači i kreditori i svi građani kroz otpis poreznog duga”.

“Mi nismo špekulanti i u Pevecu ne vidimo brzu zaradu. Mi smo stabilan i odgovoran vlasnik koji je u Pevecu prošao put od blokiranih računa i tereta duga od gotovo 2 milijarde kuna do zdrave tvrtke s preko 1,4 milijardu kuna prihoda i 120 milijuna kuna viška likvidnosti koja osigurava egzistenciju više od 1400 zaposlenih. Inzistiramo jedino na transparentnosti poslovanja i profesionalizaciji upravljanja. Nažalost, ova Uprava je i u jednom i u drugom, u samo tri mjeseca, tvrtku vratila nekoliko koraka unazad”, tvrde iz Maloprodajnih ulaganja.

Čelni čovjek Uprave Peveca Jurica Lovrinčević rekao je  za jutarnji.hr kako je Darko Šket zbog toga što nije dobro obavljao posao dobio izvanredni otkaz, te da su protiv Šketa poduzete odgovarajuće mjere jer postoji opravdana sumnja da je oštetio tvrtku isplativši prošle godine avans u iznosu od gotovo tri milijuna kuna jednoj tvrtki iz Križevaca unatoč protivljenju stručnih službi tvrtke i zaobilazeći standardnu proceduru.

To je tvrtka koja se bavi proizvodnjom briketa i peleta. Isplaćeno je 2,2 milijuna kuna kao avans za robu, a jedan šleper briketa košta oko 22 tisuće kuna. Vjerujem da će institucije odraditi svoj posao i utvrditi gdje je taj novac. Ima još razloga za Šketov otkaz, ali ne želim ih iznositi sada. Iskreno, nisam htio iznositi prljavo rublje kompanije, no kako je krenuo napad, moram braniti njezin interes. Otkako sam došao ovamo, radim u interesu tvrtke i nisam zaposlenik nijedne druge tvrtke.

To gdje sam ja vlasnik, gdje sam prije bio i radio manje je bitno od ovoga što sada radim. Neka oni koji me prozivaju argumentiraju što sam loše napravio. No, u pravu ste kad kažete da je Šket napravio puno za ovu tvrtku. U danom trenutku, kada je završila u stečaju, Šket je uvjerio tadašnje dobavljače da se odreknu 85 posto svojih potraživanja i ponovno je pokrenu. Tu su njegove zasluge neupitne. Doveo je dio vrlo kvalitetnih kadrova, no i dio ljudi koji su radili protiv interesa tvrtke, i to se sada vidi, rekao je Lovrinčević.

Neslužbeno doznajemo da je transakcija od 2,2 milijuna kuna izvršena na račun križevačke tvrtke koja je osnovana 2015. godine.

prigorski.hr/Hina/jutarnji.hr