Lino i Kauboji

26. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne Lino i Kauboji

Luka Stanzl/PIXSELL


Kada pričamo o sportu, sa “stručnjacima” koji ignoriraju i ne priznaju uspjeh već ga dovode u pitanje zbog minornih razloga, tada je jedino vidljivo kako u našem mentalitetu postoji kod pogrešnih namjera.

Kako to Lino vodi time out?

Zašto mu ovaj igra manje a drugi više?

Da su zvali Štrleka… Zašto 7 na 6?

S tim igračima bi i ja…

Ne bi!

Vrijeme je da se te kritike koje nikad neće ništa osvojiti naklone treneru koji je od prosječnih “razbojnika” napravio Kauboje. Rukometnu silu koja je od dolaska Červara osvojila zlato i broncu na Olimpijskim igrama, zlato, 2 srebra i broncu na SP te 2 srebra i 2 bronce na EP. Zlato i 2 srebra na Mediteranskim igrama…

Vrijeme je da buka utihne i shvati da Lino Červar danas igra utakmicu za povijest. Utakmicu koja ga može dovesti u trio trenera – Onesta, Maximov, Červar kao jedina trojica sa osvojena 3 najveća natjecanja.

Ako to nije uspjeh vrijedan divljenja…

Svi mi znamo da Lino zna bit tvrdoglav. Nekome smeta domoljublje, nekome izražena borba s medijima a nekom činjenica da je u dobrim odnosima sa šerifom rukometa. Nekome da je član HDZ-a. Ništa od toga ne govori kakav je trener i izbornik. Uspjesi govore.

Zaprepastili bi se koliko jedna Njemačka, Španjolska, Danska i Švedska ulažu u rukomet u odnosu na nas. Koliko imaju registriranih igrača. O ligama da ne pričamo. Njemačka je broj 1, Španjolska i Francuska odmah iza. Naša nažalost možda neće upasti ni u top 10.

A opet, gledaju nam u leđa ako pričamo o trofejima. Čak i najbolja momčad svih vremena, što je Karabatićeva Francuska, drugi puta ispada u skupini dok se to nama nije dogodilo.

I samo da znate, Kauboji s francuzima imaju omjer od 10 pobjeda i 13 poraza.

Protiv današnjeg protivnika 16 pobjeda i 8 poraza. Protiv njemaca 8:6…

Kako god završila današnja utakmica, sav rukometni svijet priča o nama bez ijedne kritike. Ne izmišljaju mrlje i prozivaju Linu rukometnim Woody Allenom. A mi… Naš mentalitet boluje od izmišljanja gluposti i da ga zavežeš za stolicu i udariš toljagom u glavu ona će se odbit. Jer on je jednostavno takav.

Blagoslovljeni smo ogromnom kvalitetom u sportu koji nije marginalan. Kako trenerski tako i igrački.
Kauboji jesu ti koji na kraju ginu ponekad i 80 minuta da bi uzdrmali favorita.

Od Duvnjaka koji vuče sve do mladog Matanovića koji će zabiti 2 od 2.

Zato danas, sretno dečki! Sretno Lino i hvala ti što si od prosječne reprezentacije napravio svjetsku silu.
Ne brinemo za dalje. Imamo mozgova koji će nastaviti taj put.

Volio bih da to bude Saračević jer je zaslužio šansu. Možda bude netko drugi. Doći će vrijeme i za to.

Danas je ipak dan kada se piju tablete za smirenje. Uz navijanje i ponos, jer tamo smo gdje bi mnogi htjeli biti.

U finalu.

Nikica Barać