Dječjem vrtiću Vrbovec odobrena su bespovratna sredstva za projekt „Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Vrbovec u sklopu natječaja Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’.

Natječaj je proveden u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliš i energetsku učinkovitost.

Na prigodnoj svečanosti koja je održana u srijedu, Snježana Prebežić v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića rekla je kako je Dječji vrtić Vrbovec do sada zračio iznutra, a da od danas zrači i iznutra i izvana jer je funkcionalno uređen.

Višnja Marjanac, tajnica Vrtića kazala je kako ukupna vrijednost projekta iznosi 1.599.199,26 kn- To uključuje izradu projektne dokumentacije, građevinske radove, stručni nadzor, promidžbu i vidljivost projekta, izradu energetskog certifikata nakon obnove, stručnu podršku partnera te upravljanje projektom i administraciju.

Odlukom o financiranju ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Dječjem vrtiću Vrbovec odobrena su bespovratna sredstva za sufinanciranje projekta u iznosu od 814.432,64 kn, što čini 52,38 % vrijednosti projekta.

Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini odobrio je 515.174,70 kn za sufinanciranje dijela sredstava za provedbu projekta.

Preostali iznos potreban za provedbu projekta osiguran je iz proračuna Grada Vrbovca te iz vlastitih sredstava vrtića.

Građevinskim radovima koji su započeli u svibnju 2018. godine, a završili u veljači ove godine obnovljena je toplinska fasada, saniran je ravni neprohodni krov, zamijenjena je vanjska stolarija, stare svjetiljke zamijenjene su LED svjetiljkama i fluorescentnim svjetiljkama nove generacije i ugrađeni su solarni kolektori za zagrijavanje vode.

Projekt je započeo izradom projektne dokumentacije početkom 2017. godine u suradnji s Fondom za zaštitu okoliš i energetsku učinkovitost. Glavni projekt energetske obnove za vrtić izradila je tvrtka LONARH j.d.o.o. Vrbovec. Planirani cilj je smanjenje potrošnje toplinske energije, odnosno godišnja ušteda potrebne toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta od 55% te energetski razred C.

Radove je izvela tvrtka Građevinarstvo Stipić d.o.o. iz Sv. Ivana Zeline, stručni nadzor vršila je tvrtka LONARH j.d.o.o. Vrbovec, a koordinaciju zaštite na radu tijekom građenja je vršila tvrtka Instruktažni centar d.o.o. iz Križevaca – kazala je.

Spomenimo da je Dječji vrtić izgrađen 1974. Danas je ovdje 254 djece u 11 skupina i na dvije dislokacije. U vrtiću radi 44 zaposlenika .

Zgrada vrtića sada pruža ugodnije okruženje za polaznike i radnike vrtića, a počeli su stizati manji računi za plin i električnu energiju.

Dragan Vicković/prigorski.hr