Hrvatski liječnički sindikat (HLS) obilježio je u subotu 33 godine djelovanja, a njegova predsjednica Renata Čulinović Čaić tom je prigodom istaknula da im je glavni cilj zadržati liječnike u Hrvatskoj te osigurati primjerenu zdravstvenu skrb građanima.

Predsjednica HLS-a izvijestila je o rezultatima sindikalnih aktivnosti, borbi za reprezentativnost i veće plaće liječnika, ali i o još uvijek neriješenim zahtjevima, poput ukidanja robovlasničkih ugovora za specijalizante, donošenje vremensko-kadrovskih normativa i zakona o radno-pravnom statusu liječnika.

“Robovlasnički ugovori još nisu riješeni, velik broj mladih liječnika ima takve ugovore. Na potezu je ministar zdravstva koji treba uputiti dopise ravnateljima da se drže odluke Ustavnog suda i da ne mogu teretiti specijalizante vraćanjem ukupno zarađenih plaća”, poručila je Čulinović Čaić na svečanom obilježavanju 33. godišnjice HLS-a u zagrebačkom hotelu Westin.

Naime, Ustavni sud je u srpnju ove godine ustvrdio da obaveza liječnika o vraćanju bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obaveze vezane uz specijalizaciju, predstavlja kršenje ustavnog prava zaposlenih na zaradu. Sindikat traži da se usklađivanje robovlasničkih ugovora s Ustavom provede u svim zdravstvenim ustanovama, što, ističe njegova predsjednica, još nije slučaj.

“Mladi liječnici su prioritet hrvatskog zdravstva. Kako bi se smanjio njihov odlazak u inozemstvo, treba im radne uvjete u Hrvatskoj uskladiti s onima u drugim zemljama EU te im omogućiti kvalitetnu edukaciju”, poručila je predsjednica sindikata.

Izrazila je i nezadovoljstvo vremenskim normativima, predviđenima Planom i programom mjera zdravstvene zaštite, koji su do kraja kolovoza bili na javnom savjetovanju i na koji je stiglo više od 200 primjedaba.

“To je više od 600-700 stranica teksta, neprilagođenog suvremenim metodama i načinima liječenja. Navedeni su neki postupci koji se više ne rade, ne postoje više ni u udžbenicima. Izgleda da je sve to u žurbi prekopirano iz starih normativa. To se mora zajedno s Ministarstvom urediti da bude primjenjivo, kako bi se stvorio red, a liječnici imali dovoljno vremena za pacijente”, istaknula je Čulinović Čaić.

Još ništa od zakona o radnopravnom statusu liječnika

Također još nije donesen zakon o radnopravnom statusu liječnika. “Čekamo ponovno sazivanje radne skupine, inzistirat ćemo da se na tome intenzivnije radi i da se taj zakon donese”, poručila je.

Rekla je i kako ih boli što su sindikalne središnjice donošenje tog zakona nazvale “elitizmom”, da su predstavnici tih središnjica u radnim skupinama pokazali “iznimnu agresiju”, a HLS je to doživio kao pokušaj da se liječnike drži taocima središnjica.

Predsjednica je iznijela i podatak da HLS danas ima 3888 članova od ukupno oko 14.000 liječnika u javnom zdravstvu.

“Postoji tendencija pada broja članova u svim sindikatima, no mi otkako smo počeli akcije, povećali smo broj članova za oko tisuću i svaki mjesec bilježimo sve veći broj upisa”, istaknula je.

Na svečanom obilježavanju godišnjice HLS-a bili su predstavnici Ministarstva zdravstva, Udruge poslodavaca u zdravstvu, ravnatelji dijela zagrebačkih bolnica, predstavnici Liječničke komore, KoHOM-a, HUBOL-a, Inicijative mladih liječnika i drugih sindikata u zdravstvu.