Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u utorak je posjetio Podravku gdje se sastao s predsjednikom Uprave te kompanije Zvonimirom Mršićem, koji mu je predstavio Podravkino poslovanje i buduće planove.

Kao glavni razlog dolaska u Koprivnicu predsjednik Sabora naveo je svoju želju da vidi kako se razvija kompanija koja ima ambicije na europskom i svjetskom tržištu.

“Zadovoljstvo je razgovarati o Podravki, o njezinom poslovanju. Mršić me uvjerio da se može uspjeti i u Hrvatskoj. Imaju viziju, poznaju europsko i svjetsko tržište i nadam se da će uspjeti biti najbolja međunarodna kompanija u Hrvatskoj”, rekao je Leko.

Novinare je zanimao i njegov stav o odluci Agencije za zaštitu osobnih podataka kojom je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zabranjena objava svih podataka iz imovinskih kartica dužnosnika.

“Sabor je sve riješio donošenjem Zakona koji uređuje objavu imovinskih kartica. Sabor, međutim, nije arbitrarna komisija, a kolege u agencijama bi trebale sjesti i ne voditi javnu raspravu oko prioriteta i dogovoriti se, a ne zavoditi građane”, kazao je Leko.

Zvonimir Mršić podsjetio je da je Podravka nedavno osnovala predstavništvo u Kini, nakon što je tu azijsku zemlju posjetilo izaslanstvo Sabora. “Predsjednik Sabora htio je vidjeti rezultate i zato je došao”, rekao je i pohvalio se da su prvi Podravkini proizvodi već krenuli na novo tržište u Katar. Radi se o poznatim markama poput vegete, juha i dječje hrane.

Novinari su ga pitali nije li postupak dokapitalizacije Podravke način na koji se želi spriječiti utjecaj politike u kompaniji, posebno ako HDZ preuzme vlast na parlamentarnim izborima.

“Mi smo već odvojili Podravku od politike. Država se u ovome trenutku uistinu ponaša tek kako jedan od dioničara. Nadam se da se neće dogoditi da jedan od dioničara želi raditi na štetu kompanije, jer je to u konačnici protuzakonito. Niti da će željeti utjecati na upravljanje kompanijom. O političkim raspravama između vlasti i oporbe morate pitati njih”, odgovorio je Mršić.

Istaknuvši kako ne može pretpostavljati što će pojedini dioničar odlučiti, prodati svoje dionice, zadržati ih ili kupiti nove, izrazio je nadu da će kompanija izdavanjem novih dionica radi dokapitalizacije prikupiti više od 500 milijuna kuna.

(Hina)

fah