Hrvatski laburisti – Stranka rada izrazila je u srijedu oštro protivljenje najavljenom modelu privatizacije 25 posto dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude (IPO-a) kojim bi se od MOL-a otkupile dionice Ine, ocjenivši ga kao vladino neprijateljsko preuzimanjem nacionalnog ponosa i interesa hrvatskih građana.

“Prije svega, riječ je o lošem i amaterskom spinu na Badnjak kojim je predsjednik Vlade Andrej Plenković pokušao prekriti dvije, po trenutačnu izvršnu vlast, nepovoljne informacije – o gubitku arbitražnog spora s MOL-om te deblokadi pregovora Srbije s Europskom unijom”, stoji u priopćenju Laburista.

Ocjenjuju da najava nacionalizacije Ine privatizacijom četvrtine HEP-a neodoljivo “miriše” na “nesretna vremena i 2009. kada je tadašnji premijer Ivo Sanader praktički predao MOL-u upravljačka prava nad Inom, uz prateću sumnju na koruptivne aktivnosti, zbog čega se i danas protiv njega vode sudski procesi”.

“Shizofreni prijedlog kojim bi se prodala četvrtina uspješnog HEP-a da bi se pod hrvatski nadzor vratila gubitaška Ina, potpredsjednica Vlade Martina Dalić naziva “interesom hrvatskih građana”.

Podsjetivši na “ne baš nevažnu činjenicu da je njen suprug član Uprave Ine, zbog čega je kao članica Vlade najavila izuzimanje iz svakog odlučivanja o Ini”, Laburisti napominju kako je potpredsjednica Dalić postala, upravo suprotno, glavna zagovornica i glasnogovornica tog nejasnog procesa.

Ona vidi “interes hrvatskih građana” u prodaji HEP-a za korist Ine kada je i brucošu ekonomije jasno da će upravo hrvatski građani, zbog loše socioekonomske situacije sa zanemarivim interesom kupovati dionice Ine, a zbog legislative Europske unije, u “shopping” će, daleko je vjerojatnije, krenuti strane kompanije kojima interes hrvatskih građana zasigurno nije prvi na srcu”, navode Laburisti.

Smatraju i da je sasvim realna mogućnost da se u takvu transakciju upusti i MOL.

“Vlada Republike Hrvatske, ovim panično osmišljenim, točnije, nedomišljenim modelom, jednu kompaniju nastavlja, a drugu počinje uništavati. Ne iznosi planove što će dalje biti s Inom, provede li se ta začudna nacionalizacija, jer, kao ni sve dosadašnje vlade, mahom HDZ-ove, više od deset godina nije učinila ništa kako bi spriječila njezino uništavanje osim što je u njoj, prema priznanju potpredsjednice Dalić, “uhljebljivala” svoje kadrove”, ističu.

Smatraju da ni kune od eventualnih sredstava koje bi dobila privatizacijom HEP-a, Vlada ne bi uložila u navedene prioritete “nego bi joj poslužila za busanje u junačka hrvatska prsa zbog “spasa” nacionalnog blaga, zanemarujući činjenicu da ni u takvom epilogu ne bi došlo do spašavanja, još manje povećanja broja radnih mjesta u Ini, o napredovanju kompanije da i ne govorimo jer je riječ o djelatnosti, koja u hrvatskom kontekstu te godinama nepovratno loše vođena nedoraslim upravljačkim strukturama i gubitaški podređena partikularnim političkim interesima, ne nudi perspektivu”.

Potpredsjednici Vlade Dalić poručuju da su “interes hrvatskih građana” i nacionalni ponos u otvaranju novih radnih mjesta, poštenoj plaći za pošten rad i dostojanstven život svih građana u Hrvatskoj, a ne rasprodaja ono malo kvalitetnih domaćih kompanija “jer Vlade sa svojim strateški raspoređenim “uhljebima”, kako je sama priznala, nemaju ni znanja ni sposobnosti upravljati kvalitetnim resursima kojima raspolažemo”.

“Ovaj pokušaj Vlade Andreja Plenkovića Hrvatski laburisti zato, uslijed nekompetentnosti i amaterizma koji njome dominiraju, smatraju neprijateljskim preuzimanjem nacionalnog ponosa i interesa hrvatskih građana. Prodavati uspješno poduzeće da bi se kupilo gubitničko ne može se drugačije nazivati”, zaključuju u priopćenju.

(Hina)

fah