Povodom završetka radova na izgradnji župnoga stana, pastoralne dvorane i obnove grkokatoličke župne crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Slavonskom Brodu, svečanu arhijerejsku liturgiju predvodio je u subotu 29. listopada u toj župnoj crkvi križevački vladika Milan Stipić.

Koncelebriralo je desetak grkokatoličkih i rimokatoličkih svećenika, među kojima i župnik o. Aleksandar Hmilj. Vladika Stipić je na kraju mise blagoslovio obnovljenu župnu crkvu te novoizgrađeni župni stan s pastoralnom dvoranom.

U prigodnoj homiliji predslavitelj je ukazao na važnost neradne nedjelje kao dana Gospodnjeg, dana za odmor, za obiteljsko druženje i sudjelovanja vjernika na misnim slavljima. Zahvalio je župniku i vjernicima što su obnovili crkvu i ostale prostore u kojima će, kako je rekao, biti blizu, susretati Gospodina te rasti duhovno.

stipic2

„Dovršili smo ovo djelo – prekrasni mali hram i duhovni centar, koji će biti duhovni dom svih naših vjernika u Slavonskom Brodu i okolici. I kada god dođete ovdje, budite svjesni da imate svoj dom, svoju kuću u kojoj ste uvijek dobro došli, gdje je ono što je za vas najljepše i najsvetije, gdje se krste vaša djeca, služe panahide za vaše pokojne, spajaju brakovi, gdje se događa ono najljepše i najdragocjenije u ljudskom životu, a to je susret između vas i Boga. I zato je za vas ovo mjesto posebno dragocjeno, lijepo, važno i posebno sveto“, rekao je križevački vladika. Ukazao je također važnost zahvale prvim Ukrajincima koji su prije više od 120 godina dolazeći u te krajeve sa sobom donijeli Gospinu ikonu, koja je uz ostale umjetnine u crkvi također restaurirana i krasi glavni oltar.

„Ovo je mjesto izuzetno važno i sveto za našu malu grkokatoličku zajednicu kao i za sve ljude dobre volje koji traže istinski Boga“, naglasio je u svojoj zahvali župnik Hmilj. Zahvalio je svima koji su u protekle tri godine molitvom, financijski i materijalno pomogli izgradnji toga zdanja koje je „važno kako za održavanje duhovnih programa, tako i programe vezane za ukrajinsku kulturu i povijest“. Uz zahvalu svojim župljanima, Gradu Slavonskom Brodu i ostalim donatorima, posebno je zahvalio na svakoj duhovnoj i financijskoj pomoći koju im je tijekom gradnje pružala Križevačka eparhija na čelu s vladikom Stipićem. U znak zahvale u ime Župe, mladi odjeveni u ukrajinsku narodnu nošnju predslavitelju su darovali ukrajinske delicije.

Liturgijsko pjevanje na ukrajinskom jeziku predvodile su redovnice Bazilijanke.

Svečanosti su, uz brojne vjernike, nazočili i predsjednik Zajednice Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj Vlado Karešin, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji Nikola Zastrižni, članovi ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva odjeveni u ukrajinske narodne nošnje; pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović, predstavnici izvođača građevinskih radova te brojni drugi uzvanici iz vjerskog i društvenog života.

stipic3

Da čuvaju tradiciju i običaje svojih predaka bilo je vidljivo i u druženju poslije mise u novoj pastoralnoj dvorani uz zajednički ručak koji su pripremile Ukrajinke po starim ukrajinskim receptima.

Grkokatolička zajednica vjernika u početku se okupljala u brodskoj rimokatoličkoj župnoj crkvi u „Malom Parizu“, gdje su gotovo 10 godina služili jednom mjesečno liturgiju sve do 1979., kada su kupili kuću u Cesarčevoj ulici u centru grada. Tu su nekoliko godina služili liturgiju, a onda je 1985. godine izgrađena sadašnja crkva. Zbog dotrajalosti 2019. godine srušena je stara kuća i započeti su radovi na novom župnom stanu i pastoralnoj dvorani, čije je temelje 23. veljače 2020. blagoslovio križevački vladika.

Grkokatolička Župa Uzvišenja Svetoga Križa osnovana je 1991. godine. Zajedno s filijalom Bukovlje i Župom Uspenja Presvete Bogorodice u Gornjim Andrijevcima broji 250 vjerničkih obitelji.