Križevački vladika Milan Stipić služio je svečanu liturgiju u nedjelju 30. listopada, kada Grkokatolička Crkva slavi Nedjelju Krista Kralja, u istoimenoj grkokatoličkoj župi u Vukovaru.

Suslužio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, koji je i propovijedao, te više grkokatoličkih i rimokatoličkih svećenika. Tom liturgijom svečano je uveden u službu i novi župnik Oleg Zakaljuk, a izražena zahvalnost i priznanje dosadašnjem župniku o. Vladimiru Magoču koji odlazi u mirovinu.

U homilji je nadbiskup Hranić rekao da se u naviještenom odlomku Poslanice Kološanima kaže da je Krist glava tijela − Crkve, „to jest spašenoga svijeta. Njegovo utjelovljenje, smrt i uskrsnuće predstavljaju početak spasenjske preobrazbe cjelokupne stvorene stvarnosti, usmjerene prema našem suobličenju Kristu uskrslome i sjedinjenju s njime u njegovoj uskrsnoj slavi. Utjelovljenjem je Krist u sebi rekapitulirao čitavu stvorenu stvarnost i neopozivo se sjedinio sa svakim čovjekom. Na sebe je preuzeo ljudsku narav označenu grijehom i iskustvo robovanja. Svojim prinosom Ocu do kraja na križu i svojim uzvratnim darom, Krist prinosi Ocu i cijelo čovječanstvo, a cijelo čovječanstvo i čitava stvorena stvarnost u Kristu postaju uzvratnim darom Bogu. Čovjekov ‚ne‘ izgovoren Bogu u grijehu, u Kristovu prinošenju Ocu na križu postaje ‚da‘. Tako je sve što je Bog stvorio na sliku Isusa Krista, on i predodredio u Kristu i ponudio mu zajedništvo s njime uskrslim − spasenje“, rekao je propovjednik.

Nadalje je kazao da je Krist Kralj i da je u središtu svega stvorenoga, najveći, najsnažniji i najmoćniji. „Po svojoj slobodi od sebe! I nama tako poručuje. Pa tko je veći i jači? Onaj tko drugoga ponižava, vrijeđa i ismijava ili onaj tko je u stanju sve to podnijeti i ne vratiti jednakom mjerom? Je li veći i jači onaj koji bahato i nasiljem postiže svoje ciljeve ili onaj koji pošteno i marljivo radi, šuti, ima osjećaja i za potrebe drugih ljudi te je spreman i na žrtvu radi općega dobra? Je li veći i jači onaj koji iskorištava druge, njihovu dobrotu, ili onaj tko se časno trudi, uči, svaki dan ide na posao i ondje pošteno odrađuje svoje zadaće i sa svojom pošteno zarađenom plaćom živi i skromnije od bahatih silnika?“, upitao je mons. Hranić.

Potkanuo je vjernike da nasljeduju Krista Kralja u ljubavi prema bližnjima. Osvrćući se na 60 godina postojanja grkokatoličke Župe Krista Kralja u Vukovaru, nadbiskup Hranić naglasio je kako je župa bila doista sjedinjena s Kristom Kraljem, utjelovljenim, raspetim i uskrslim. Spomenuo se njezina osnivanja 1962. godine, i velikih žrtvi i odricanja u komunističkom vremenu, kao i stradanja u Domovinskom ratu u kojem je župa izgubila čak 15 % svojih vjernika mlađe životne dobi, ponajviše kao branitelje Vukovara, a onda i kao civilne žrtve rata.

Zahvalio je ocu Vladimiru Magoču koji odlazi u mirovinu i poželio novom župniku Olegu Zakaljuku da voli i poštuje svoje župljane, da zajednici naviješta Božju riječ, da ju posvećuje, za nju moli i da joj služi u ljubavi.

Na svetoj liturgiji je vladika Stipić imenovao dosadašnjeg župnika Vladimira Magoča protojerejem stavroforom Križevačke eparhije u zahvalnosti za višegodišnji rad na obnovi župne crkve i pastoralni rad u župi.

Na liturgiji su sudjelovali i predstavnik Evangeličke crkve, kao i imam islamske zajednice u Vukovaru.