• Dokidanja roditeljskog prava na izbor gdje će njihovo dijete biti na čuvanju ovakvom odlukom ne bi se posramili ni najveći svjetski diktatori – oštro je reagirala Andreja Horvat Friščić iz HNS-a

Najava promjene načina subvencioniranja Grada Koprivnice obrta za čuvanje djece o kojoj će se odlučivati sutra na sjednici Gradskog vijeća izazvala val nezadovoljstva i kritika, kako roditelja, tako i političara iz opozicijskih redova. Ivica Suvalj iz Mreže osvrnuo se na tu tematiku na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj sa stranačkim kolegom Miljenkom Flajsom prošao nekoliko gradskih aktualnosti.

– Gradska vlast planira smanjiti subvencije obrtima za čuvanje djece i otežati im poslovanje. Naime, roditelj će prije upisa djeteta morati donijeti potvrdu da je odbijen u dva vrtića, a tek onda može k dadilji. Iako je prije dvije godine u Gradskoj upravi klima bila drugačija. Ovo vodi zatvaranju tih obrta i otpuštanju radnika – kazao je Suvalj. Uz to, izvukao je izjave gradonačelnika Mišela Jakšića od prije dvije godine, kada je bio obnašatelj dužnosti gradonačelnika.

Ivica Suvalj

Ivica Suvalj

– Tada je rekao: ”U Koprivnici u proteklih godinu dana nema djeteta koje ne može ostvariti vrtički smještaj, a u tome su pomogle i koprivničke dadilje. Tu ste nam sa svojom, ja bih se usudio reći, hrabrošću, svojim trudom i radom pomogli, a hvala Bogu da ste na taj način pomogli sebi i samozaposlile se”. Što se to u dvije godine promjenilo da se sad ide na štetu dadiljama jer neke dadilje najavljuju i moguće zatvaranje – kazao je Suvalj i naglasio kako ovo posljednje nisu nikakve fikcije, nego informacije iz izravnih kontakata s pojedinim dadiljama.

Na ovu temu, oglasili su se iz lokalnog HNS-a. Andreja Horvat Friščić, šefica Ženske inicijative HNS-a Koprivničko-križevačke županije oštro je reagirala na ovu najavu promjene načina subvencioniranja te usporedila gradsku vlast s utopijskim vlastima iz pera Georgea Orwella i svjetskih diktatora.

– Prijedlog koji je ovaj tjedan izašao iz kuhinje naših gradskih otaca, a sutra bi se trebao naći pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Koprivnice, a tiče se dadilja, duboko je diskriminatoran i Ženska inicijativa HNS-a Koprivničko-križevačke županije žestoko se protivi njegovom donošenju – kazala je Andreja Horvat Friščić, predsjednica ŽI HNS-a Kc-Kž županije.

Ženska inicijativa HNS-a Kc-kž županije, u sredini: Andreja Horvat Friščić

Ženska inicijativa HNS-a Kc-kž županije, u sredini: Andreja Horvat Friščić

– Sva su djeca jednaka, ali su ona iz vrtića ipak jednakija od onih koje paze dadilje u obrtima pa će i Grad Koprivnica većim iznosom sufinancirati njihov boravak u vrtićima – divno, baš orvelovski! I sam George Orwell bi vam uputio duboki naklon – oštro je rekla i napomenula kako se dokidanja roditeljskog prava na izbor gdje će njihovo dijete biti na čuvanju propisivanjem da pravo na sufinanciranje Obrta imaju samo ona djeca čiji su roditelji ili skrbnici predali zahtjev za upis u Dječji vrtić te su bili odbijeni u najmanje dva dječja vrtića ne bi se posramili ni najveći svjetski diktatori.

– Sufinanciranje se prema prijedlogu ove diskriminatorne Odluke ostvaraje samo tako dugo dok se ne oslobodi mjesto u nekom od dječjih vrtića – objasnila je.

Nakon svega, iz gradonačelnik Mišel Jakšić kratko se osvrnuo na Suvaljeve izjave rekavši kako je laže kada govori takve stvari, te se objasnio da ne vidi što je sporno u odluci kada će još više subvencionirati dadilje i pozvao se na priopćenje koje je Grad poslao na ovu temu.

Mišel Jakšić

Mišel Jakšić

– Zemlje članice Europske unije do 2020. godine moraju obuhvatiti 33 posto djece mlađe od 3 godine, 90 posto djece između 3. godine i dobi polaska u školu te 95 posto djece školskih obveznika u odgojno obrazovni program. Djelatnost dadilje, odnosno smještaj djece kod dadilja ne spada u odgojno obrazovni sustav – objasnili su u Gradu i naveli kako se moraju prilagođavati novim mjerama te raditi na primjenama istih.

Prije donošenja Odluke u Gradu su napravili analiza stanja smještaja djece u vrtićima i kod dadilja. Utvrđeno je kako nedostaje smještaj za djecu od jedne do treće godine, odnosno djecu jasličke dobi. Stoga, kako bi osigurali što veći i lakši smještaj upravo djece do treće godine, uvedena je mjera kojom se djecu stariju od tri godine usmjerava prema odgojno-obrazovnoj ustanovi te se na taj način osigurava smještaj djece stare do treće godine života.

Zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec s mališanima jednog od obrta za čuvanje djece/Grad Koprivnica

Zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec s mališanima jednog od obrta za čuvanje djece

– Novom mjerom smještaj djece kod dadilja koja su stara od 6 mjeseci do godine dana sufinancirat će se u iznosu od 2000 kuna po djetetu, te će se u istom iznosu sufinancirat i smještaj djece s teškoćama u razvoju. Također, u postupku je izmjena Odluke o socijalnoj skrbi kojom će se od 2019. godine dodatno sufinancirati smještaj za drugo dijete po 50 posto manjoj cijeni smještaja i besplatnom smještaju za treće dijete i navedeno primjenjivat će se i na obrte za čuvanje djece – rekli su.

Zaključno, iz Grada su poručili kako Grad nastavlja sa subvencioniranjem smještaja djece kod dadilja, a jedina promjena je da prije toga roditelji moraju donijeti potvrdu da su djecu pokušali upisati u vrtić te nakon toga ostvaruju pravo na subvencionirani smještaj.

Za 2019. godinu u Proračunu Grada osigurano je 1.150.000 kuna za sufinanciranje djelatnosti dadilja.

go/prigorski.hr