Koprivnica grad praznih obećanja i smeća sa svih strana

18. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Kolumne Koprivnica grad praznih obećanja i smeća sa svih strana


Moj prijatelj Jura zna reći: „Stari moj kad zavodiš djevojku i za vrijeme izbora najviše se laže, a cure i narod kratko pamte“.

Stoga, prije nego vidimo ovogodišnja obećanja prisjetimo se obećanja prijašnjih kampanja.
Tako su nam ranijih godina obećavani vanjski bazeni na Cerinama uz pripadajući nogometni kamp, nogometni centar u Starigradu, zgradu knjižnice, muzejski kvart, školu na Podolicama, Innotech, uređenje Zrinskog trga, 12 APOS-ovih kuća itd, itd.

Uglavnom jako puno obećanja, a malo ostvarenja. No zato je Grad, to jest Komunalac krenuo u ostvarenje onoga što nije obećao. Izgradnje mega kompostane kapaciteta 14.500 tona biootpada koji će se u Herešin slijevati tko zna od kuda.

Reciklažno dvorište Herešin (18)

Posljedica je to velikih ulaganja koji je Grad imao u sveučilište, negdje oko 80 milijuna kuna ukupnih troškova pokrivenih uglavnom kreditnim zaduživanjem. Stoga je razumljivo da Grad koji ima toliki veliki fiskalni potencijal zadnjih 8 godina vladavine sadašnjeg gradonačelnika uglavnom stagnirao. Kao što vidimo niti jedno od ovih predizbornih obećanja koja se prenose od izbora do izbora do sada nije ostvareno.

Koprivnica grad praznih obećanja

No, prije nego krenemo u meritum stvari osvrnuo bih se samo na nekoliko obećanja.

Škola na Podolicama obećana je još u doba kada su današnji maturanti kretali u prvi razred osnovne škole. Moguće da će sada biti izgrađena, jer se grad ponovno zadužuje za veliki iznos. Pitanje je samo koji će sad Koprivnica plin prodati da bi pokrio deficite.

Muzejski kvart je obećao bivši ravnatelj muzeja stupajući na dužnost 2012. godine. Svi znamo kako taj dio nastavka Esterove ulice danas izgleda uz muzej i vrijednu Kuću Malančec koja danas otužno izgleda te one ruševine u blizini franjevačke crkve.

Nova nasušno potrebna gradska knjižnica zapela je u sukobu gradonačelnika i bivše ravnateljice koja je vjerojatno zbog toga morala otići nakon dugogodišnjeg uspješnog vođenja knjižnice. No i ta priča se izgubila u koprivničkoj medijskoj cenzuri koja isključivo služi kako bi se zaštitio gradonačelnikov pozitivan imidž.

koprivnica

Grandiozni poduzetnički projekt Innotech Koprivnica se više i ne spominje, iako je najavljivan kao novi zamašnjak te „inovacijski tehnološki centar Koprivnice“.

No, gradski je otac zaboravio na neke od neuralgičnih točaka grada. Recimo onaj ficlek Starčevićeve ulice koji je još uvijek jednosmjeran nije riješen 12 godina, produžetak Gažijeve ulice te produžetak Herešinske do novog rotora i izbijanje Krležine na Bjelovarsku ulicu s čime bi rasteretili do gradskih prometnica isto tako nije riješen. Posebna je priča obilaznica oko Koprivnice naročito u svjetlu izgradnje Piškornice te kontinuiranog cirkuliranja oko 8000 šlepera koji će iz raznih krajeva Hrvatske voziti smeće na mega smetlište.

jaksic skoda

Uz to grad ima sve više divljih deponija smeća, mnoga prigradska naselja još nemaju osnovnu komunalnu infrastrukturu poput vode i kanalizacije, na gradskim parcelama raste ambrozija jer gradske službe nisu u stanju organizirati rad za opće dobro korisnika zajamčene minimalne naknade.

U svakoj bi normalnoj demokratskoj državi takav gradonačelnik bio smijenjen. No obzirom da je Hrvatska još u preddemokratskom dobu naš će gradonačelnik vrlo vjerojatno ponovno osvojiti vlast.

Usprkos nerealiziranim obećanjima Koprivnica će i dalje ostati taoc SDP-a i Jakšića

Javna je tajna kako je gradonačelnik Jakšić u tihom savezu s HDZ-om i županom Korenom koji su istaknuli kandidate spremne izgubiti izbore. Dokaz tomu jest nedavni posjet premijera Koprivnici koji je podržao župana Korena te posredno i koprivničkog gradonačelnika, uz upadljivo odsustvo HDZ-ovih i Mrežinih kandidata.

jakšić koren plenković

Uz to lokalni su mediji izdašnim proračunskim novcima tihi i ne žele se zamjerati onima koji ima daju stotine tisuća kuna te u medijima nema propitivanja rada gradske uprave. Uz to moguća je i ponovna pojava neke liste koja će glumiti treći put i pokušati ući u gradsko vijeće za slučaj ako SDP s trabantima ne bi imao većinu u gradskom vijeću.

Ne zaboravimo i malu izlaznost na izbore, jer 60 do 65 posto Koprivničanaca ne izlazi niti bira te izbore odlučuje tek oko 40 posto. Polovina od njih kupljena je zapošljavanjem u gradu, gradskim ustanovama i gradskom holdingu te izdašnim financiranjem raznih kulturnih i drugih udruga te pojedinaca. Dovoljno je samo pogledati kamo je Grad potrošio novac za te namjene.

I tako. Zahvaljujući svim ovim okolnostima opet ćemo u kampanji slušati hvalospjeve, a Koprivnica će i dalje stagnirati te zaostajati za drugim gradovima u sjeverozapadnoj regiji, no kako se čini to nikog više ne zanima.

sb/prigorski.hr

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Prigorski.hr portala

Facebook Comments