Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da je presuda Vrhovnog suda u Beogradu kojom je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihajlović loša stvar koja može utjecati na odnose dviju zemalja.

Rehabiliticija Draže Mihajlovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja, rekao je Karamarko nakon polaganja vijenca kod spomen-kuće prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana naglasivši da se srpska politika mora o tome jasno očitovati.

“Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihajlović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine”, kazao je Karamarko novinarima.

Komentirajući ocjene Europske komisije o ekonomskoj politici hrvatske Vlade, Karamarko je rekao kako je to “kao kad vam roditelj dođe s roditeljskog sastanka, a vi imate šest jedinica i dobijete preporuku da ih morate ispraviti”. Dodao je da hrvatska Vlada “packe iz Bruxellesa” pretvara u svoje političke pobjede.

Na upit novinara što misli o porezu na nekretnine Karamarko je rekao da ga on ne bi uvodio, a što se tiče presude u slučaju Udruge Franak izjavio je kako očekuje da će se potaknuti trajno i pravedno rješenje između štediša, Vlade i banaka.

Karamarko je u četvrtak nazočio i proslavi 25. obljetnice ustroja HDZ-ove podružnice u Velikom Trgovišću, te promociji knjige “Tuđmanov arhiv”.

(Hina)

fah