Najgora kišna oluja u posljednjih deset godina obrušit će se tijekom vikenda na Kaliforniju i uz velike bujice koje tu američku saveznu državu pogađaju od početka zime mogla bi označiti konačnu prekretnicu nakon šest godina rekordne suše.

Meteorološke službe upozorile su da će se prava “atmosferska rijeka” obrušiti na veliku državu na američkom zapadu.

Očekuje se do 36 sati kišnih i snježnih oborina u “Golden Stateu” gdje je nebo proteklih šest godina bilo neumoljivo suho.

“Oluja desetljeća? Da, radi se upravo o tome”, rekao je Andy Morin, hidrolog Nacionalne meteorološke službe.

Stanovnici Kalifornije koji već dvije godine trpe obvezna ograničenja u potrošnji vode pripremaju se za suočavanje s visokim vodostajima, klizanjem terena, rušenjem stabala i lavinama.

Posebno su ugrožena područja koja su zahvatili požari zadnjih godina, gdje je vegetacija nestala pa je tlo golo.

Lokalne i savezne vlasti morat će dati sve od sebe kako bi nadzirali brane na nekim vodenim tokovima, postavili vreće s pijeskom za obranu od poplava i evakuirali opasne zone.

Računa se s velikim prometnim zastojima i djelomičnim zatvaranjem autocesta, a i holivudske zvijezde mogle bi pod kišobranima šetati crvenim tepihom na dodjeli Zlatnih globusa u nedjelju.

“Atmosferska rijeka” trebala bi zahvatiti Oregon, sjeverno od Kalifornije i djelomično Nevadu.

Općenito je početak zime bio posebno kišan na cijelom američkom zapadu, ističe Morin.

Mjesec prosinac već je bio osobito vlažan, a brzaci u planinama sjeverne Kalifornije, ključni za opskrbu vodom cijele države, dosegli su čak 30-godišnji rekord, na sreću lokalnih skijaša kojima, za promjenu, zavide kolege iz Alpa.

Bujice “premašuju povijesni prosjek, na putu smo rekordne godine ako nastavi toliko kišiti i sniježiti”, ističe Doug Carlson, glasnogovornik kalifornijskog odjela za vodene izvore.

(Hina)

fah