O stanju u hrvatskom pčelarstvu kojim se bavi oko devet tisuća ljudi, od kojih više od trećine prima državne i europske potpore, te o potrebi jasnijeg deklariranja meda na razini EU, razgovarao je u četvrtak predsjednik Sabora Gordan Jandroković s predstavnicima pčelarskih udruga.

Nacionalnim strateškim planom za pčelarski sektor osigurano je 3,7 milijuna eura godišnje, navodi se u priopćenju Sabora i dodaje kako je predsjednik Jandroković pohvalio predani rad domaćih pčelara te im iskazao punu potporu.

Posebno je naglašena potreba za jasnijim deklariranjem meda na razini EU kako bi se zaštitili proizvodi pčelara na tržištima u zemlji i inozemstvu. Istaknuo je i doprinos saborske zastupnice i predsjednice Odbora za poljoprivredu Marijane Petir koja aktivno zastupa njihove interese pri europskim tijelima u zaštiti meda navođenjem zemlje podrijetla i postotnog udjela u mješavinama meda.

Uz predstavnike Hrvatskog pčelarskog saveza, sastanku su nazočili i Udruga pčelara Lipa iz Popovače, Zajednica udruge pčelara Sisačko-moslavačke županije, Marijana Petir te Dragutin Keser čiji je bagremov med proglašen najboljim ekološkim medom u svijetu na međunarodnom ocjenjivanju  „APIMIEL 2022“ u Italiji.

Predsjednik Jandroković čestitao je Keseru i njegovom OPG-u na osvojenom prvom mjestu rekavši da je time na najbolji mogući način promovirao Hrvatsku i hrvatsko pčelarstvo u svijetu.