Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je „najoštrije“ osudio nedavni govor zastupnika Ante Prkačina (DP) u kojemu je izvrijeđao zastupnicu Uršu Raukar Gamulin (ZLB) nazvavši je „nakazom“ te pozvao zastupnike da se klone takvog govora.

„Smatram da je Prkačinov govor bio neprimjeren, da je ta izjava nedostojna u Saboru i pozivam vas sve da ne činimo takve stvari“, rekao je Jandroković koji je, kaže, od Sandre Benčić (ZLB) dobio pismo u vezi s Prkačinovom govorom.

Branio je postupanje potpredsjednika Sabora akademika Željka Reinera koji je vodio sjednicu u trenutku spomenutog incidenta.

„Gledao sam video-snimku, Reiner je postupio po Poslovniku, dao je opomenu i Prkačinu i Raukar, istovremeno jasno kazavši da ta dva postupka nisu na istoj razini i jasno je osudio ono što je rekao Prkačin“, u nekoliko je navrata ponovio Jandroković.

Nema nikakve jednakosti u postupku zastupnice Raukar i onoga što je izgovorio zastupnik Prkačin, naglasio je.

Kazao je da sankcioniranje Reinera, što je zatražila Benčić, proceduralno nije moguće, ne postoji u Poslovniku.

Benčić, međutim, smatra da Reiner nije primijenio Poslovnik kako je trebao te da je Prkačinu trebao odmah oduzeti riječ

Reinerovo je postupanje usporedila s nekadašnjim postupanjem policije kada je davala prekršajni nalog i za nasilnika i žrtvu.

Predsjednik Sabora ustrajava da je u toj situaciji postupljeno po Poslovniku i da su riječi koje je Reiner izgovorio jasno pokazale što misli i o Prkačinu i o Raukar. „Nema tu znaka jednakosti“, naglasio je.

Prkačin je u svom govoru komentirao iskazano nezadovoljstvo Raukar što se ukrajinski izbjeglice tretiraju drugačije od migranata iz Afganistana i Sirije.

Možemo li drugačije tretirati one na čijim licima vidimo mržnju i agresivnost, uspoređivati vojno sposobne muškarce i nesretni narod koji bježi od rata. Nađite mi jednog hrvatskog vojnika koji kuka nad sudbinom afganistanskih izbjeglica. Zbog njih kukaju oni koji su navijali za Srbe i Jugoslavene dok su se s njima tukli, rekao je Prkačin.

Rakar mu je na to iz klupe dobacila „Sram te bilo“, što je razbjesnilo Prkačina.

„Slušaj nakazo jedna, koliko te Bog unakazio tjelesno, toliko ti je i glavu“, uzvratio joj je Prkačin.

Reiner mu je dao opomenu upozorivši ga da ne može tako govoriti, ali je opomenu dao i Raukar poručivši joj da ne može dovikivati iz klupe.