Pripadnici islamističke skupine Hamasa ubili su 700 Izraelaca i oteli još desetke kad su napali izraelske gradove u subotu, što je bio najsmrtonosniji upad na izraelski teritorij od napada Egipta i Sirije u Jomkipurskom ratu prije 50 godina, piše u ponedjeljak Reuters.

Izrael nije objavio službeni broj žrtava, ali njihovi mediji navode da je najmanje 700 ljudi ubijeno u subotnjim napadima, među kojima su bila i djeca. Vojni glasnogovornik Daniel Hagari nazvao je to “najgorim masakrom nevinih civila u povijesti Izraela”.

Kao odgovor, u izraelskim zračnim udarima u nedjelju pogođeni su stambeni blokovi, tuneli, džamija i domovi dužnosnika Hamasa u Gazi te je ubijeno više od 400 ljudi, uključujući 20 djece, u skladu s obećanjem premijera Benjamina Netanyahua o “moćnoj osveti”.

“Cijena koju će Pojas Gaze platiti bit će vrlo teška i promijenit će stvarnost za generacije”, rekao je ministar obrane Yoav Gallant u gradu Ofakimu, koji je pretrpio gubitke i u kojemu su uzeti taoci.

Izraelski vojni glasnogovornik potpukovnik Jonathan Conricus rekao je da je zemlja pozvala oko 100.000 rezervista.

“Naš je posao osigurati da na kraju ovog rata Hamas više neće imati nikakvih vojnih sposobnosti kojima bi prijetio izraelskim civilima, a uz to također moramo biti sigurni da Hamas neće upravljati Pojasom Gaze”, rekao je.

Iran je saveznik Hamasa i premda je čestitao Hamasu na napadu, iranska misija pri Ujedinjenim narodima rekla je da Teheran nije umiješan u napade.

Nekoliko međunarodnih zračnih prijevoznika obustavilo je letove s Tel Avivom zbog Hamasova napada, rekavši da čekaju da se uvjeti poprave prije nastavka.

Izvan blokirane Gaze, izraelske snage i libanonska milicija Hezbolah koju podržava Iran razmijenili su topničku i raketnu vatru u nedjelju, dok je u Egiptu ubijeno dvoje izraelskih turista i njihov vodič.

Apeli na suzdržanost stižu iz cijelog svijeta, iako su zapadne zemlje uglavnom stale uz Izrael, dok je iranski predsjednik Ebrahim Raisi telefonski razgovarao sa šefom Hamasa kako bi mu čestitao na “pobjedi”, a Hezbolah i prosvjednici u raznim bliskoistočnim zemljama hvalili su Hamas.

Na jugu Izraela u nedjelju su se naoružani pripadnici Hamasa i dalje borili protiv izraelskih sigurnosnih snaga više od 24 sata nakon iznenadnog višestrukog raketnog napada, a skupine naoružanih napadača zauzele su vojne baze i izvršile invaziju na pogranične gradove.

Hamas je u nedjelju ispalio više salvi raketa na Izrael.

Izraelska vojska rekla je da je rasporedila desetke tisuća vojnika oko Gaze, uskog pojasa zemlje u kojem živi 2,3 milijuna Palestinaca, te da počinje evakuirati Izraelce oko granice.

Hamasovi napadači ubili su nekoliko Amerikanaca, potvrdio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekavši da će SAD nastaviti pomno pratiti situaciju.

Palestinski borci odveli su desetke talaca u Gazu, uključujući vojnike i civile, djecu i starce. Druga palestinska militantna skupina, Islamski džihad, rekla je da drži više od 30 zarobljenika.

Sjednica Vijeća sigurnosti

Više članica Vijeća sigurnosti UN-a osudilo je u nedjelju ofenzivu Hamasa iako nije bilo jednoglasnosti.

Uoči sjednice, SAD su pozvale sve članice VS-a da čvrsto osude terirističke napade Hamasa “na stanovnike Izraela i vladu”.

“Dobar dio zemalja osudio je napade Hamasa. No očito ne sve”, rekao je pomoćnik američkog veleposlanika novinarima nakon sastanka.

“Sigurno i sami možete shvatiti koja je jedna od njih i ako to ne kažem”, rekao je, s jasnom aluzijom na Rusiju.

Po diplomatima, nitko nije ni pokušao staviti na stol prijelog zajedničke izjave, jer je Vijeće sigurnosti redovito podijeljeno oko izraelsko-palestinskog pitanja.

“Moja je poruka bila hitan kraj borbi, prekid vatre i pregovori”, rekao je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia.

Njegov je kineski kolega Zhang Jun osudio sve napade protiv civila, inzistirajući na potrebi mirovnog procesa kako bi se došlo do rješenja o dvije države.

Izreal ima samo jedan zahtjev za Vijeće sigurnosti, rekao je uoči sastank izraelski veleposlanik Gilad Erdan: “Ratni zločini Hamasa moraju biti nedvosmisleno osuđeni, ovi nezamislivi zločini moraju biti osuđeni.”

“Izrael treba dobiti nepokolebljivu podršku kako bi se obranio”, nastavio je.

“Nažalost, za neke medije i političke vođe, povijest počinje tek kada su Izraelci ubijeni”, odgovorio je palestinski veleposlanik Rijad Mansur, koji predstavlja palestinske vlasti, ali ne i Hamas.