Izraelske sigurnosne vlasti objavile su prekid opće opasnosti u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama bez presedana, a Izrael je ponovno otvorio zračni prostor od 7,30 ujutro u nedjelju.

Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od zračnih napada.

Rečeno je da se očekuje da će biti poremećaja rasporeda letova iz Tel Aviva i da bi putnici trebali provjeriti vrijeme letova.

Iran je tijekom noći lansirao više od 300 bespilotnih letjelica i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je 99 posto oboreno, priopćila je izraelska vojska u nedjelju, dodajući da su oružane snage ostale u potpunosti funkcionalne i da razmatraju daljnje opcije.

U televizijskom brifingu, glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari ocijenio je akcije Irana “vrlo ozbiljnima” i rekao da one “guraju regiju prema eskalaciji”.

Iranski napad na Izrael završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica. Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu.

Nanijeta je i šteta vojnom postrojenju na jugu.

Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde.

Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti.

U Izraelu je bila proglašena zračna uzbuna, čule su se sirene i eksplozije, ali uglavnom su to bili zvuci presretanja i obaranja iranskih letjelica.

U tome su uz izraelske snage sudjelovali britanski, američki i jordanski zrakoplovi koji su iranske dronove rušili iznad Sirije, Iraka i Jordana.

Jordan je u nedjelju također ponovno otvorio svoj zračni prostor nakon što ga je zatvorio kasno u subotu, objavila je u nedjelju državna televizija, pozivajući se na jordanske zrakoplovne vlasti.

Iransko veleposlanstvo pri UN-u objavilo je da se ovom iranskom akcijom odmazda za napad može smatrati zaključenom.

“U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znantno oštriji”, navodi se u objavi iranske misije pri UN-u na društvenoj mreži X.

Izraelski mediji, međutim, pišu da se izraelski odgovor može očekivati. I to značajan.