Ministarstvo pravosuđa uputilo je u raspravu zakonske izmjene kojima propisuje da se strane sudske odluke o posvojenju neće priznavati bez dokaza o legalizaciji, piše u subotu Jutarnji list.

Posvojitelj iz Hrvatske koji ubuduće budu željeli posvojiti dijete iz Konga ili bilo koje druge države koja nije potpisnica Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, morat će proći bitno složeniju proceduru kako bi im hrvatski sud priznao inozemnu presudu o posvojenju te kako bi posvojena djeca mogla dobiti hrvatsko državljanstvo.

Kako je Jutarnjem listu objašnjeno u Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje je jučer u javnu raspravu uputilo potrebne zakonske izmjene, hrvatski sudovi više neće moći priznati presudu iz tzv. trećih zemalja ako im posvojitelji ne dostave dokaze o legalizaciji koju su ishodili u državi u kojoj su posvajali djecu.

– Posvojitelji trebaju prvo imati pravomoćnu sudsku odluku o posvojenju iz države u kojoj su posvojili djecu, a zatim tu sudsku presudu, kao i sve ostale isprave na temelju kojih je presuda donesena – poput rodnog lista ili izvatka iz matične knjige rođenih – moraju nadovjeriti, odnosno legalizirati sukladno zakonskim odredbama te zemlje – kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Dodaju da provjeru legalnosti strane presude o posvojenju te ostalih isprava neće provoditi hrvatski sud putem međunarodne pravne pomoći, jer to nije praksa u privatnom pravu, već će legalizaciju trebati ishoditi i dokaze o njoj dostaviti sudu sami posvojitelji.

Što će posvojitelji morati konkretno učiniti u Kongu, u Ministarstvu ne mogu precizirati jer im nije poznat kongoanski zakon o legalizaciji u međunarodnom prometu, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.