Međunarodni dan planina Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit obilježit će u petak, 8. prosinca u Kući Velebita u Krasnu sa stručnim predavanjima i izložbom fotografija “Živi svijet Velebita” Ivana Vukušića o o važnosti razvoja planinskih područja.

Predavanje „Dr. Ivan Krajač i njegova kuća na Zavižanu“ održat će prof. Ana Lemić, predsjednica gospićkog Ogranka Matice Hrvatske, a u ime Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) predavanje „Zavižan – između snijega, vjetra i sunca“ održat će Kornelija Špoler Čanić i Vjeran Magjarević.

Govorit će o 70 godina rada Meteorološke postaje Zavižan, koja je, kako ističu,  „sve te godine u službi znanosti i društva“.

Zavižan najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj

Naime, na 1594 metara nadmorske visine, ispod vrha Vučjak, smješten je Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, osnovana 1953. godine.

Ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Irena Glavičić Sertić, rekla je Hini da je Planinarski dom Zavižan izgrađen na temeljima nekadašnje Krajačeve kuće, sagrađene 1927. godine.

Krajačeva je kuća za vrijeme Drugog svjetskog rata urušena te je Hrvatski planinarski savez 1951., uz pomoć planinara iz Senja, započeo graditi novi planinarski dom koji je otvoren 27. srpnja 1953. godine.

Ovogodišnji Međunarodni dan planina iskoristit će se da posjetitelji saznaju što više o gradnji Planinarskog doma, te o značaju Meteorološke postaje Zavižan.

Posao meteoroloških motritelja na toj postaji već tri generacije obavljaju članovi obitelji Vukušić, koji su ujedno i domari Planinarskog doma. Zahvaljujući njima, dom je za posjetitelje otvoren i u zimskim mjesecima.

Autor fotografija ‘živog svijeta Velebita’ koje će biti izložene, je Ivan Vukušić, sin dugogodišnjeg motritelja Ante Vukušića, koji je sada u mirovini, ali i nećak i brat još dvojice motritelja, a koji je i sam jedno vrijeme bio meteorološki motritelj DHMZ-a.

Kako je najavila ravnateljica Glavičić Sertić upravo će se iz njegovih fotografija vidjeti ćudi i bogatstvo Velebita, zašto su nam planine važne i zašto se ustrajno unatrag 20 godina obilježava Međunarodni dan planina.

„Mi smo planinski park i moramo staviti naglasak na važnost planina kao mjesta bioraznolikosti i najzdravijeg eko sustava, ali uz tu prirodnu baštinu naglašavamo i važnost kulturne baštine u planinskim naseljima“, rekla je Glavičić Sertić.

Iako je riječ o slabo nastanjenom prostoru, kojeg muči odseljavanje stanovništva, nedovoljna razvijenost, klimatske promjene zbog kojih i inače teški životni uvjeti postaju još teži, značaj planina je upravo u tome da su „izvor očuvane prirode, običaja i kulture“, zaključila je.

Podsjetila je da je Opća skupština UN-a proglasila 2023.–2027. godinama akcije za održivi razvoj planinskih područja,  s ciljem da se privuku bespovratna ulaganja za planine, za zelene ekonomije i tehnologije i da se stvore mehanizmi jačanja suradnje između planinskih zemalja te suradnja u znanosti i obrazovanju na održivom razvoju planina.

Međunarodni dan planina obilježava se 11. prosinca.