Izložba Planinske panorame autora Dubravka Stipaničeka u izlozima Narodne knjižnice Vrbovec

20. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Izložba Planinske panorame autora Dubravka Stipaničeka u izlozima Narodne knjižnice Vrbovec

Srednji Velebit/Pogled na Oštarijska vrata


Izložba fotografija „Planinske panorame“ autora Dubravka Stipančeka, iskusnog vrbovečkog planinara i fotografa,  može pogledati u izlozima Narodne knjižnice Vrbovec.

Izložene fotografije prikazivat će dijelove Julijskih Alpi, Prokletija, Gorskog Kotara i Velebita. Autor fotografija naglašava da ovom izložbom, kao i brojnim drugim samostalnim i skupnim izložbama u kojima je sudjelovao, želi potaknuti mlade na boravak u prirodi.

Izložba će biti postavljena do 9. veljače 2021. godine.

Kaže kako su planine davninama u ljudima izazivale osjećaj strahopoštovanja, mističnosti a kod nekih naroda i mjesta gdje obitavaju božanstva. Popeti se na njezin vrh značilo je nešto uzvišeno.

Prokletije-Karanfili

Prokletije/Karanfili

Tijekom povijesti mijenjaju se ta mitska vjerovanja te počinju zanimati istraživače i avanturiste, a samim tim postaju pristupačne i ostalim znatiželjnicima.

– Danas kročimo tim predjelima uživajući u netaknutoj prirodi, upijajući mirise i ljepotu mnogobrojnih biljnih zajednica, osvježavajući se uz žubor hladnih i bistrih potoka što se slijevaju sa njihovih vrhova. U trku i njihovu čuđenju susrećemo mnoge životinjske vrste zbunjene našom prisutnošću . Uživamo u čarobnim oblicima stijena stvaranih dugi niz godina tijekom povijesti. Divimo se prekrasnim pogledima što se pružaju sa njihovih vrhova – kaže.

Jedan neznatan, manji djelić trenutka zabilježen je na fotografijama ove izložbe „ PLANINSKE PANORAME“.

Fotografije prikazuju dijelove Julijskih Alpi, Prokletija, Gorskog Kotara a najvećim dijelom opjevanog i velebnog Velebita. Ponosi se on sa svoja dva nacionalna parka ( Sjeverni Velebit i Paklenica ) te jednim strogim rezervatom prirode (Hajdučki i Rožanski kukovi ).

Tu su i mnogobrojni vrhovi Mali i Veliki Rajinac, Gromovača, Kozjak, Šatorina, Dabarski kukovi, Visočica Panos, Vaganski vrh, Sveto brdo i još mnogi drugi koji svojom ljepotom očaravaju kao i navedeni. Veličanstvena su to mjesta sa kojih se pruža nezaboravan pogled na njegove ponikve, škrape, dolce, ostatke ljetnih stanova i mirila koji ostaju duboko urezani u srcu svakog njegovog posjetitelja.

– Zato hvala ti Velebite, hvala vam planine, što možemo uživati u toj vašoj bezvremenskoj magiji i biti dio tog božanstva barem jedan manji djelić našeg postojanja – poručio je autor fotografija Dubravko Stipanček.

 

Facebook Comments