Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za ponedjeljak, 18. travnja narančasto upozorenje zbog jakog vjetra i bure koji će zahvatiti veći dio obale.

Na području Kvarnera očekuje se jaka, prijepodne mjestimice vrlo jaka bura, s najjačim udarima vjetra do 95 kilometra na sat.

Područje Velebitskog kanala također će zahvatiti jaka, prijepodne mjestimice vrlo jaka bura, s udarima vjetra do 110 kilometara na sat.

U Sjevernoj Dalmaciji prijepodne se očekuje jaka, mjestimice vrlo jaka bura s udarima vjetra do 95 kilometra na sat, a na području Srednje i Južne Dalmacije jaka, mjestimice vrlo jaka bura, poslijepodne i sjeverozapadni vjetar s udarima do 100 kilometra na sat.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila”, istaknuli su u upozorenju objavljenom na stranicama Ravnateljstva Civilne zaštite.

Također kažu kako je preporučljivo da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je i da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa se svima koji putuju preporuča da prate informacije o prometu.