IZBORNA KRIŽALJKA Jakšić je naumio još dugo vladati Koprivnicom

2. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Kolumne IZBORNA KRIŽALJKA Jakšić je naumio još dugo vladati Koprivnicom

Zvonimir Mršić i Mišel Jakšić


Koprivnička se je gradska vlast prilično istrošila ovih dvadesetak godina koliko upravljaju gradom, a od vladavine Zvonimira Mršića zapravo se ništa nije promijenilo.

Model koji je uzor imao u upravljanju Zagrebom pokazao se i više nego promašenim tijekom zadnje četiri godine kada je sve u gradu bilo podređeno veličanju lika i djela dosadašnjeg gradonačelnika, mladog i ambicioznog SDP-ovog lava i novopečenog saborskog zastupnika Mišela Jakšića.

Tu potrošenost valja sagledavati i s pozicije Gradskog vijeća u kojoj je SDP ne tako davne 2009. imao 17 od 25 vijećnika te je uz koaliciju s HNS-om suvereno vladao. No već 2013. imaju 9 od 21 vijećnika, da bi 2017. došli na tek 6 vijećnika.

Posljedica je to između ostalog vrlo široke koalicije i široke ruke prema HSS-u koji je dobio 3 vijećnika, no koji se odužio čvrstom lojalnošću te povezivanjem gradonačelnika i župana preko predsjednika Gradskog vijeća Ivana Pala. Neki bolji poznavatelji lokalne koprivničke politike Pala smatraju i čovjekom koji je uništio HSS u Koprivnici kako bi zaštitio svoje partnere iz SDP-a, ali i vlastite interese. A danas dva tjedna prije lokalnih izbora povijest se opet ponavlja.

pal i jakšić

Ivan Pal (HSS) i Mišel Jakšić (SDP)/Foto: G. Obran

Gradonačelniku Jakšiću i na ovim izborima izgledan drugi krug

Ove godine unatoč daljnjem smanjenju broja vijećnika ponovno se očekuje isti modus operandi. SDP će vjerojatno opet biti vrlo široke ruke prema HSS-u te će teško u Gradskom vijeću, pod uvjetom da osvoje natpolovičnu većinu, imati više od 5 vijećnika.

No, i ta natpolovična većina u proteklih dva izbora bila je nategnuta D’Hontdovim modelom preračunavanja palih glasova, jer oba su puta te široke koalicije imale tek nešto više od 48 posto glasova onih koji su izišli na glasanje, a poznato je kako na je dosadašnje izbore izašlo jedva 40 posto onih koji imaju pravo glasa.

Stoga je ova godina bila idealna za ‘provjetravanje’ gradske uprave i dolaska novijih svježijih snaga pa tako i ne čudi pojava 5 gradonačelničkih kandidata i 6 lista za Gradsko vijeće. Bez obzira na to ni to nije garancija nikakvih promjena, zapravo takvi kandidati i dalje garantiraju gotovo siguran prolaz ambicioznom, ali ne previše sposobnom Jakšiću.

Nezavisni Grgić podbacio, a novu nezavisnu snagu predvodi Josip Večenaj

Prije svega nema niti jedne liste koja cilja na lijevo biračko tijelo koje je SDP svojom klijentelističkom i koruptivnom politikom te koaliranjem s centrističkim i desnim strankama napustio. Naime HDZ, Mreža s HNS-om, Domovinski pokret i Most ciljaju na centrističko i desno biračko tijelo te jedino nezavisna lista koju predvodi dr. Josip Večenaj ima nekih predispozicija pokupiti taj dio glasova ako pametno postave kampanju.

U tom slučaju birači ljevice nemaju prirodni odabir koji bi kao u Zagrebu s Možemo bio s lijeve strane SDP-u. Antonio Grgić koji je promovirao lijeve vrijednosti nije se kandidirao niti s listom niti za gradonačelnika, odnosno nije uspio prikupiti dovoljno potpisa što je sramota za nekad perspektivnog nezavisnog političara i intelektualca. Očito je i on platio danak površnosti i neorganiziranosti.

Nadalje, ishod izbora odlučivat će sposobnost svih oporbenih lista da motiviraju građane za izlazak na izbore. Zbog sramotno male izlaznosti te činjenicu da je koprivnički gradonačelnik osvojio vlast i raspolaganje sa stotinama milijuna kuna, zahvaljujući volji tek oko 20 posto biračko sposobnih Koprivničanaca, tog prostora zasigurno ima.

Naime, treće liste u Koprivnici imaju prolaznost od 15 do 20 posto, to jest tri do četiri gradska vijećnika. Obzirom na ovogodišnje okolnosti samo jedna lista može računati na te glasače. Ako uspiju pridobiti još oko 1500 glasača koji su propustili prošle izbore mogli bi ostvariti 6 gradskih vijećnika te kandidata u drugom krugu.

Uz to HDZ, Domovinski pokret, Mreža/HNS te Most skupa mogu ostvariti još 5 ili 6 mjesta te bi koalicija SDP-a plus uhljebi dobila 7 mjesta u Gradskom vijeću.

Uspjeh Jakšića isključivo ovisi o (ne)izlasku građana na birališta

U ovoj je situaciji moguć drugi krug u kojem su Jakšić i Večenaj te ako nezavisna lista uspije motivirati glasače s desne strane (uz opasnost da je HDZ već dogovorio sa SDP-om tihu koaliciju, op.a.) moguće je da Koprivnica nakon 20 godina promijeni vlast i što je još važnije promijeni model upravljanja gradom uvodeći javnu i transparentnu gradsku upravu kojoj će prvi zadatak biti uslužnost prema građanima.

izbori

Ovo je naravno samo teoretska mogućnost, no vrlo je vjerojatnije da će Jakšić u drugom krugu osvojiti novi mandat, a u tome će mu pomoći mala, ali i dalje dovoljna izlaznost birača koji su pretežito naklonjeni SDP-u.

U nešto nepovoljnijoj situaciji SDP bi s uhljebima mogao imati gradonačelnika i 9 vijećnika dok bi dotadašnja oporba imala 10 te bi (opet pod uvjetom da HDZ nije dogovorio tihu suradnju s gradonačelnikom, op.a.) onda imali ravnotežu vlasti i branu prema gradonačelnikovoj diktaturi.

Ta kohabitacija bi također mogla ljekovito djelovati na razvoj demokracije u Koprivnici i na okretanje smjera upravljanja grada prema potrebama građana. Kako god bilo promjene su moguće, no i dalje sve ovisi o koprivničkom glasačkom tijelu i ima li u Koprivnici kandidata koji mogu animirati nove glasače da izađu na izbore. Za sada to nažalost nije bio slučaj.

sb/prigorski.hr


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Prigorski.hr portala
Facebook Comments