Iz Građanske inicijative poručili: ‘Obmanjivanjem javnosti tvrtka izravno šteti stanovnicima Podravine i uzročnik je brojnih ekoloških ekscesa od 2015. godine’

2. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Iz Građanske inicijative poručili: ‘Obmanjivanjem javnosti tvrtka izravno šteti stanovnicima Podravine i uzročnik je brojnih ekoloških ekscesa od 2015. godine’


Nakon što je prije samo tjedan dana načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović sazvao izvanrednu konferenciju za medije gdje upozorio javnost da su rezultati otpadnih voda koji su iscurili u zemlju alarmantni, odnosno kako postoji opasnost od ozbiljnog zagađenja pitke vode, danas je priopćenjem reagirala i Građanska inicijativa „Koprivnica kakvu zaslužujemo“.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti

Danas smo pročitali plaćeno priopćenje tvrtke PSO. Obzirom na cijeli niz diskreditirajućih tvrdnji pisanih u najboljoj maniri Mladena Jozinovića dužni smo pojasniti slijedeće:

Nakon članka Hrvoja Šlabeka od 08. ožujka 2017. >>> OVDJE

Ministarstvo je 28. ožujka 2017. poslalo objedinjenu inspekciju koja je napravila zapisnik.
smetliste1smetliste2
Kao što vidimo imali su rok od 15 dana da poprave situaciju. Tvrtka je pokrenula postupak izmjene okolišne dozvole i 10. kolovoza 2017. godine ona im je izmijenjena. http://www.piskornica-sanacijsko-odlagaliste.hr/Dokumenti/Rjesenje_o_izmjeni_i_dopuni_rjesenja_o_okolisnoj_dozvoli__10.8.2017_17.12.2019.pdf
Obratite pažnju na uvjet 1.2.16.

Procjedne vode skupljati u nepropusnom sabirnom bazenu (to jest bazenima koje još nazivaju lagunama K1a i K1b) i recilkulirati u tijelo odlagališta, a ako se ukaže potreba odvoziti u sustav javne odvodnje Grada Koprivnice (to jest utovariti u cisterne i odvesti na pročistač i tu je važan Pravilnik o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda).

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_03_26_622.html

Za nas je važan prilog broj 16 GRANIČNE VRIJEDNOSTI EMISIJA PROCJEDNIH VODA IZ ODLAGALIŠTA NEOPASNOG OTPADA – stupac površinske vode.

Obzirom da oni nisu nikad vozili kontaminiranu vodu tijekom godina dolazilo je do sve većih zagađenja. Na početku su tvrtke koje su radile analitička izvješća pisale da vode ne zadovoljavaju kriterije no sada pišu da zadovoljavaju iako u analitičkim izvješćima ne pišu MDK (maksimalno dopuštena koncentracija).
Ovo su zadnja dva izvješća. www.piskornica-sanacijsko-odlagaliste.hr/Dokumenti/Analiticko_izvjesce_br._20_otp_38690___laguna_K1b_12_2020_30.12.2020.pdf

www.piskornica-sanacijsko-odlagaliste.hr/Dokumenti/Analiticko_izvjesce_br._20_otp_38691___laguna_K1a_12_2020_30.12.2020.pdf
Kao što vidite piše da nema nikakvih ispuštanja izvan odlagališta.

No ako usporedite prilog 16 pravilnika i analitička izvješća i pogledate vrijednosti za krom, željezo, BPK5 i KPK te fosfor i dušik te nitrite vidjet ćete da su vrijednosti dosta iznad. Iz toga proizlazi da procjedne vode ne zadovoljavaju uvjete pravilnika.

Postavlja se pitanje kako tvrtka koja radi analitička mjerenja može napisati nešto što je u koliziji sa stvarnim analitičkim nalazima?

11. prosinca 2020. godine dolazi do izlijevanja procjednih voda u okoliš.
smetliste3
Piškornica tvrdi da je voda došla kroz kanalice za optiku i struju za novi video nadzor. No sve bi to ostalo tajna u javnosti da načelnik općine s komunalnim redarom nije uzeo uzorke vode i poslao na analizu.

Tako prigorski objavljuje prvi vijest da se nešto događa. https://prigorski.hr/prijeti-li-podravini-ekoloska-katastrofa-u-posjedu-smo-dokumenta-koji-ukazuje-na-veliku-opasnost-izlijevanja-otpadnih-voda-s-odlagalista-piskornica/

Nakon toga Piškornica izdaje priopćenje koje putem plaćenog oglasa objavljuje u medijima:

https://www.glaspodravine.hr/trenutno-na-piskornici-izvanredne-mjere/

Iz ovog priopćenja vidljivo je da sve ove godine nisu ništa poduzimali i da sada kane nešto poduzeti.
Prošli je tjedan načelnik općine Koprivnički Ivanec održao press konferenciju i objavio rezultate analize vode.

Zaključno:

Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište još je u travnju 2017. trebala riješiti probleme procjednih voda. Nisu ništa poduzeli.

Vodstvo tvrtke cijelo vrijeme javnost uvjerava:
a) da procjedne vode ne moraju zadovoljavati uvjete iz Pravilnika iako je iz izmijenjene okolišne dozvole jasno da moraju
b) da ne može doći do izlijevanja procjednih voda u okoliš. Kao što vidimo došlo je do ozbiljnijeg izlijevanja voda u okoliš i zagađenja zemljišta, a vjerojatno i podzemnih voda.

Ovakvim radom i obmanjivanjem javnosti tvrtka izravno šteti stanovnicima Podravine i uzročnik je brojnih ekoloških ekscesa od 2015. godine kada je preuzela upravljanje Piškornicom. Sve se to događa pod pokroviteljstvom politike te da postoje neovisne državne institucije oni ne bi mogli raditi na ovaj način.

Načelnik Mario Švegović oglasio se i na svojoj Facebook stranici

Nakon današnjeg plaćenog priopćenja Uprave PSO-a, na svojoj Facebook stranici oglasio se i načelnik Mario Švegović koji je objavio rezultate analiza otpadnih voda koje su iscurile u tlo.

svegovic

Analize zorno pokazuju kako otpadne vode u sebi sadrže opasne tvari koje mogu ugroziti zdravlje ljudi te kako postoji velika opasnost od onečišćenja pitke vode. Švegović je svoje tvrdnje potkrijepio i video uratkom na kojem se jasno vidi kako su otpadne vode završile u zemlji pokraj odlagališta.

Facebook Comments