PRIJETI LI PODRAVINI EKOLOŠKA KATASTROFA U posjedu smo dokumenta koji ukazuje na veliku opasnost izlijevanja otpadnih voda s odlagališta Piškornica

13. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno PRIJETI LI PODRAVINI EKOLOŠKA KATASTROFA U posjedu smo dokumenta koji ukazuje na veliku opasnost izlijevanja otpadnih voda s odlagališta Piškornica


Nakon što je naš portal prvi objavio informaciju kako će se na budući Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica dovoziti smeće iz još dvije županije, umjesto prvotno predviđene četiri, što nam je potvrdilo i resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ekskluzivno smo došli u posjed i službenog dokumenta Uprave Piškornice sanacijskog odlagališta.

U njemu se nadležne institucije i inspekcije, kao i Koprivničko-križevačka županija obavještavaju o uvođenju izvanrednih mjera na samom odlagalištu.

Ozbiljna opasnost od izlijevanja procjednih voda u okoliš

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako se navodi u dopisu, odlagalištu Piškornica prijeti ozbiljna opasnost od izlijevanja procjednih voda u okoliš koje bi zasigurno ugrozile vodocrpilište Ivanščak koje se nalazi samo nekoliko kilometara od potoka Gliboki, a koji je u neposrednoj blizini deponija.

U prijevodu ukoliko bi se otpadne vode izlile u okoliš, došlo bi do ekološke katastrofe neviđenih razmjera, a vrlo vjerojatno onečistila bi se i pitka voda kojom se ponajviše opskrbljuje Koprivnica i okolne općine.

U dopisu se isto navodi kako je Uprava PSO-a do sada poduzela sve moguće radnje i da zbrinjavanje otpadnih voda putem javne odvodnje Grada Koprivnice nije moguće, a javni isporučitelj – Koprivničke vode očitovale su se da nisu u mogućnosti iste zbrinuti putem svog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

RCGO Piskornica11

– Razine procjedne vode svakodnevno se kontroliraju te prema tim podacima u posljednjih 15 mjeseci imaju kontinuirani rast. Imajući u vidu takvo stanje u periodu rujan – prosinac 2020. godine poduzete su preventivne mjere – napisali su iz Uprave PSO-a. Dodali su kako i unatoč svim dodatnim mjerama stanje količina procjednih voda u tijelu odlagališta, ali i u lagunama je na gornjim granicama, dok su dvije manje privremene lagune popunjene.

U dokumentu se isto tako navodi kako su zbog opasnosti izlijevanja otpadnih voda u okoliš izgrađene dvije privremene lagune na odlagalištu s nepropusnim folijama, kako bi se dodatno povećao kapacitet prihvata procjednih voda za oko 700 m3, a planira se pristupiti i izgradnji treće privremene lagune na četvrtoj plohi odlagališta kapaciteta oko 900 m3.

piskornica

Bitno je istaknuti kako Uprava PSO-a zapravo sugerira rješenja koja su protivna Okolišnoj dozvoli (kao i idejnom projektu, studiji utjecaja na okoliš, studiji izvedivosti i dozvoli za gospodarenjem otpadom, op.a.), a samim time zakonski nisu moguća, barem ne u skorijoj budućnosti. Nadalje u navedenom dokumentu se ne spominje kako se izgradnjom ovakvih laguna na tijelu odlagališta može direktno utjecati na statiku deponija i time se zapravo faktički povećava opasnost od izlijevanja otpadnih voda u okoliš, a ne smanjuje se kako to želi prikazati Uprava PSO-a na čelu s direktorom Marijanom Blažokom.

Nestručno vođenje odlagališta

Naši izvori isto tako tvrde kako se ova situacija nije dogodila slučajno, već nemarom i nestručnim vođenjem odlagališta gdje se u ljetnom razdoblju trebao rješavati problem procjednih voda.

Naime, u ovakvim situacijama struka nalaže da se uz tzv. recirkulaciju, procjedne vode raspršuju po odlagalištu, s čime bi se zbog visokih temperatura potaknulo ubrzano isparavanje otpadnih voda, a samim time bi se i smanjila opasnost od prekomjernog punjenja postojećih laguna i neželjenog izlijevanja u okoliš.

ružman

Navodi se i kako je zasada jedino rješenje, koje je predviđeno i Okolišnom dozvolom, navedenu količinu procjednih voda zbrinuti izvan odlagališta i to putem javne odvodnje Grada Koprivnice, no s druge strane postoji problem što Koprivničke vode koje imaju tehnološke mogućnosti obrade ovakvih voda, nisu u mogućnosti zbrinuti procjedne vode zbog toga što tvrtka nije registrirana za oporabu otpada, a u to spadaju i procjedne vode.

Hoće li nadležne inspekcije i resorno Ministarstvo zatvoriti odlagalište i spriječiti moguću ekološku katastrofu?

Nakon toga Uprava PSO-a umjesto da ponudi zakonsko prihvatljivo rješenje, od resornog ministarstva takoreći je zatražila da prekrši zakon i odobri privremenu mjeru kojom bi se omogućilo da Koprivničke vode s tzv. uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, preuzmu na zbrinjavanje procjedne vode u ovom trenutku.

Drugo i trajno rješenje koje se isto sugerira u dopisu, a protivno je projektnoj dokumentaciji i Okolišnoj dozvoli, jest povećanje kapaciteta procjednih voda i izgradnja tri nove lagune.

blažok

Koliko je situacija zapravo ozbiljna najbolje govori zaključak samog direktora PSO-a Marijana Blažoka gdje zaključuje kako bi u slučaju izlijevanja procjednih voda u okoliš došlo do zagađenja potoka Gliboki, odnosno vodotoka koji u Koprivničko – Križevačkoj županiji ima gotovo najbolje ekološko stanje.

Upozorava se i kako ova situacija može dovesti do zagađenja podzemnih voda, a s tim u vezi i potencijalnog onečišćenja izvorišta pitke vode Ivanščak s kojeg se opskrbljuje Grad Koprivnica i okolne Općine. Osim toga naši izvori tvrde kako preplavljivanje zaštitnih laguna ne bi ugrozilo samo vodocrpilište Ivanščak, već bi ugrozilo i samu rijeku Dravu koja je direktno povezana s potokom Gliboki.

Ekološki incident koji se dogodio samo mjesec dana prije, a koji se htio zataškati od javnosti

Ono što Uprava PSO-a u ovom dopisu nije spomenula, a nije obavijestila ni medije, da se je do izlijevanja manje količine procjednih voda već došlo i to prije nešto više od mjesec dana, odnosno početkom prosinca prošle godine.

U dopisu koji smo isto tako dobili na uvid, navodi se i tome obavještavaju nadležne inspekcije, Općina Koprivnički Ivanec i predsjednik Nadzornog odbora tvrtke, kako se 11. prosinca dogodio ekološki incident, odnosno prodor procjedne vode u okoliš, gdje je prema njihovim navodima već dan nakon pokrenuta sanacija onečišćenog tla.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

S tim izvješćem ne slaže se i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, kojeg smo pisanim putem zatražili komentar. U svom odgovoru Švegović nam je potvrdio kako se dogodila slična situacija, a u svezi koje je dobio i dojavu 10. prosinca.

Švegović koprivnički ivanec (7)

– Od mještanina Općine Koprivnički Ivanec dobio sam informaciju o izlijevanju procjednih voda izvan terena odlagališta na poljski put uz odlagalište. Zajedno sa komunalnim redarom izašli smo na teren dan nakon te smo uočili vodu crne boje na mjestu. Nakon toga smo uzeli uzorak za koji ćemo uskoro znati rezultate – otkrio je Švegović te za kraj istaknuo kako će se o svemu oglasiti nakon što bude imao sve potrebne informacije od nadležnih institucija i inspekcija te kada pristignu rezultati kemijskih analiza.

Facebook Comments