Ivan Krstitelj Ranger – Uz 320. rođendan

19. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Ivan Krstitelj Ranger – Uz 320. rođendan

Purga Lepoglavska


Piše: dr. sc. Zdenko BalogSlikar Ivan Krstitelj Ranger dolazi u Hrvatsku, te se skrasio kao voditelj slikarske radionice pavlinskog samostana u Lepoglavi, negdje prije 1730. godine. Okolnosti dolaska nisu točno jasne, da li je došao na poziv da preuzme upražnjeno mjesto glavnog slikara pavlinskog reda ili nekako drugačije, ali radionicu je vodio sve do smrti 27. siječnja 1753.

Belec

Još nedavno malo ili ništa znalo se o  njegovom životu prije dolaska u Hrvatsku, tek da je došao iz Tirola i da je rođen oko 1700. u Tirolu. Nova su arhivska istraživanja povjesničarke umjetnosti Sanje Cvetnić otkrila su mnogo više, da je rođen (odnosno kršten) 19. lipnja 1700. u župi Axams kraj Innsbrucka, a prepoznat je i njegov umjetnički put, školovanje i utjecaji koji ga formiraju prije dolaska u Hrvatsku.

Belec

Nemjerljiv opus ostvaruje sa svojom radionicom uglavnom u pavlinskim crkvama i samostanima (Lepoglava, Olimje, Križevci), ali i u župnim crkvama, kapelicama, te crkvama i samostanima drugih redova. Radio je za franjevce u Krapini i Varaždinu, oslikava crkve u Belcu, Donjoj Voći, a slika i oltarne slike.

Belec

Najveći opus ipak ostavlja u Lepoglavi, na crkvi, samostanu, te na područnim kapelicama. Najveći je slikar, ne samo baroknog iluzionizma, nego hrvatskog baroka općenito. tako su o njemu sudili već suvremenici: Ivan Ranger, najslavniji slikar ovog vremena u ovim krajevima u novom talijanskom načinu slikanja, pišu o njemu u opisu obnovljene crkve Marije Snježne u Belcu.

Belec

Ovaj puta Rangera ćemo predstaviti malim izborom njegovih anđela.

Belec

Belec

Donja Voća

Donja Voća

Kamenica

Kamenica

Križevci

Križevci

Križevci

Križevci

Križevci

Križevci

Purga Lepoglavska

Purga Lepoglavska

Purga Lepoglavska

Purga Lepoglavska

Purga Lepoglavska

Facebook Comments