Nakon prvog kruga lokalnih izbora u Svetom Ivanu Zelini  znatnu prednost pred HDZ-ovom kandidatkinjom ostvario je aktualni gradonačelnik Hrvoje Košćec, točnije 42,33 posto glasova.

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Sveti Ivan Zelina, Foto-Valentino Štefanek (11)

Njegovu protukandidatkinja Evu Jendriš Škrljak zaokružilo je 18,69 posto birača, ali u drugom krugu kampanje počele su se događati i zakulisne igre.

eva jendris skraljak1

Kako doznajemo, protiv Košćeca se priprema kolicija SDP – HDZ – Domovinski pokret koju u tajnosti neslužbeno predvodi SDP-ovac Franjo Sakmardi, poznat i po tome što je često u javnosti kritizirao zelinskog gradonačelnika.

Usprkos jučerašnjoj javnoj podršci Mihaela Zmajlovića Košćecu, čini se kako gradski SDP zajedno s HDZ-om zaista sudjeluje u akciji rušenja zelinskog gradonačelnika, a protivno željama SDP-ovog kandidata za župana Zagrebačke županije i središnjice. Indikativno je i to što ni HDZ ni SDP nisu odgovorili ni na jedno od naših pitanja niti su demantirali spomenutu koaliciju. Na naš upit jedino je odgovorio predstavnik zelinskog ogranka Domovinskog pokreta Maksimilijan Jarec koji zapravo nije demantirao da je u tajnim pregovorima s HDZ-om i SDP-om, iako je poznato kako su naputci središnjice stranke da se ne ide u nikakve koalicije prije završetka drugog kruga.

– Glavni tajnik g. Dario Žepina jasno je iznio stav stranke sa kojim je i ogranak Sveti Ivan Zelina suglasan – kratak je bio u svom odgovoru Jarec ne otkrivajući previše detalja.

Podsjetimo još kako je i Zmajlović na jučerašnjoj konferenciji za medije kazao kako mu je žao što SDP u Zelini nije dobro prošao na ovim izborima, aludirajući na loše rezultate njegovog stranačkog kolege predsjednika zelinskog ogranka Vladimira Zereca.

– Znakovito je to da smo ja za župana i moja lista za Županiju dobili duplo više glasova od SDP-ove liste za gradonačelnika Zeline i Gradsko vijeće. To nešto pokazuje. Ponovit ću još jednom, pozivam sve glasače, članove SDP-a da izađu na izbore i da glasaju protiv kandidatkinje HDZ-a – jasan je bio Zmajlović.

24.04.2018., Sibenik - Logo SDP-a. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hoće li se dogovori između HDZ-a, SDP-a i Domovinskog pokreta usprkos svemu nastaviti nije nam poznato, no i dalje ostaje pitanje kako će na ovo reagirati biračko tijelo SDP-a i Domovinskog pokreta kojima na nacionalnoj razini nikako nije prihvatljiva suradnja ovog tipa.