ISTRAŽILI SMO Hoće li Grad Bjelovar rezati troškove i smanjivati plaće svojim zaposlenicima

26. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne ISTRAŽILI SMO Hoće li Grad Bjelovar rezati troškove i smanjivati plaće svojim zaposlenicima


Zbog globalne pandemije koronavirusa i ekonomske krize koja je već na pomolu u Hrvatskoj sve više građana i poduzetnika očekuje da dio tereta preuzme i javni sektor. Neki gradovi poput Đurđevca već su smanjili plaće, dok je Koprivnica najavila moguće otkaze i kresanje plaća za 15 posto, a kakva je situacija u Bjelovaru upitali smo bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka.

Podsjetimo kako je Hrebak nedavno zbog izvanrednih mjere najavio rezanje troškova na manifestacijama, udrugama i sportskim klubovima, no do sada se nije izjašanjavao hoće li smanjivati plaće u gradskoj upravi.

Iz Grada su nam poručili kako u ovom trenutku nemaju namjeru smanjivati plaće.

– Poteze smo, kao što već i znate, povukli tamo gdje smatramo da u ovakvom trenutku nije neophodno trošiti novac. Ukinuli smo sve planirane manifestacije i priredbe do jeseni, dotacije sportskim klubovima i udrugama, odrekli se na tri mjeseca komunalne naknade za poduzetnike i to sve s ciljem da taj novac utrošimo u gospodarstvo, pomognemo poduzetnicima i obrtnicima te sačuvamo radna mjesta – istaknuli su iz Grad te dodali kako su se zadnje tri godine pripremali na krizu.

– Smatramo da se za krizu treba pripremati kada je blagostanje, a ne kada je ona već aktualna. Smanjili smo tako broj zaposlenika za više od 10 posto i u sljedećih godinu dana smanjivat ćemo i dalje broj djelatnika. Na masi plaća štedimo godišnje više od 2 milijuna kuna. Usporedno smo snižavali i prirez, koji nije bio snižavan 20 godina te smo podupirali gospodarstvo. S druge strane, isti zaposlenici u Gradskoj upravi, kojih je osjetno manje, danas rade tri puta više jer smo iz EU fondova u dvije godine povukli oko 150 milijuna kuna – objasnili su.

– Dok su neke jedinice lokalne i regionalne samouprave se razbacivale novcem, dizale plaće i zapošljavale djelatnike, a znamo da postoji ionako već velik broj činovnika i birokrata, mi smo ih smanjivali i povećavali posao. Upravo to smatramo da će se u ovoj krizi pokazati dobrim i da zato nećemo morati vući drastične poteze – zaključili su iz bjelovarske Gradske uprave te nam naglasili kako je zaduženost grada niska, odnosno samo 3,9 milijuna na godišnjoj razini, od ukupno dozvoljenih 22 milijuna kuna.

 

mm/prigorski.hr

Facebook Comments