U Gradu Koprivnici, SDP-ovoj utvrdi, koju već skoro četiri godine vodi ambiciozni mladi gradonačelnik Mišel Jakšić nikada nije sve onako kako se čini pa tako ni u slučaju dugo najavljivanog mega projekta kojeg je pokrenuo slabo poznati zagrebački poduzetnik Kristijan Krezić.

krezic2

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Prije samo dvije godine Krezić, koji je navodno prikupio zavidno iskustvo na brojnim biznisima u inozemstvu i tamo zaradio prve ozbiljnije novce, iako za tu tvrdnju na internetu ne postoji ni jedan vjerodostojan trag, u studenom 2019. godine pompozno dolazi u koprivničku poduzetničku zonu i za 3,8 milijuna kuna kupuje čak 38.000 kvadrata zemljišta u poslovnoj zoni Dravska.

U to vrijeme direktorica gradske tvrtke Koprivnički poduzetnik bila je Martina Mak (tada Golčić, op.a.), za čiji je poslovni uzlet možemo reći najzaslužniji koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. To nimalo ne čudi s obzirom da je već poznat model zapošljavanja u svim gradskim tvrtkama gdje je većinski vlasnik Grad Koprivnica.

No, ovu temu ćemo otvoriti u posebnim tekstovima.

Zagrebački poduzetnik i veliki investitor za kojeg poslovna zajednica slabo zna

Malo poznati Krezić je u to vrijeme bio sedmi investitor koji je stigao u poduzetničku zonu Dravska, a svoj glavni projekt pogon za farmaceutske preparate na bazi kanabisa trebao je graditi sa svojom tvrtkom Krezić d.o.o. koja je imala registrirano sjedište u Novigradu Podravskom.

Krezić u 2019. osniva još tri poduzeća, kasnije je ta brojka narasla na čak 9 tvrtki koje su bile u vlasništvu ili poslovnoj povezanosti s Krezićem, a partner u poslu mu je bio njemački poduzetnik Petar Moser za kojeg šira poslovna zajednica u Hrvatskoj slabo zna. Koliko god istraživali tu poslovnu povezanost nismo mogli ‘iskopati’ više informacija, jer službeno Krezić u poslovnom svijetu na internetu ne postoji prije 2019. godine, što je već samo po sebi veoma neuobičajeno.

krezic jaksic2

foto: koprivnica.hr

Ugovor o kupoprodaji zemljišta u Dravskoj potpisali su koprivnički gradonačelnik i Krezić, a najavljeno je i otvaranje novih radnih mjesta. U svibnju 2020. godine ova poslovna bajka se nastavlja, opet se na sav glas najavljuje kako će se u pogone za preradu kanabisa i biomasu uložiti nevjerojatnih 1,5 milijardi kuna, a šefica za razvoj poslovanja postaje bivša direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Mak.

Mak tada najavljuje vlastiti uzgoj konoplje na deset hektara koji će se prerađivati u pogonu u Koprivnici, a u budućnosti bi čak trebao i niknuti pogon za proizvodnju biomase za građevinarstvo koja će koristiti i konopljina vlakna.

Investicija vrijedna 200 milijuna eura koja vjerojatno neće ugledati svjetlo dana

Veliko poslovno finale dolazi u rujnu 2020. godine kada Krezić u PR-ovskom intervjuu za Večernji opet na velika zvona spominje višegodišnji investicijski ciklus težak oko 200 milijuna eura.

– Strojeve smo već naručili, dio je već stigao i brzo očekujemo početak gradnje hale. Već u proljeće iduće godine prvi će proizvodi iz naše tvornice u koprivničkoj poslovnoj zoni biti na tržištu. Na tom biznisu zaposlit ćemo ukupno 100-tinjak ljudi. Već je investirao više od 12 milijuna eura, a i osobno ću uložiti još nekoliko milijuna. Moja poslovna prošlost i reference osigurale su da sad imam otvorene ponude više stranih banaka i fondova koji žele uložiti u moje projekte – navodi Krezić za Večernji.

Danas smo već u ožujku, a od velikih investicija i gradnji pogona i dalje ništa.

Krezić za medije nedostupan, a komunicira putem odvjetnika

Kako je cijela ova priča obavijena velom tajni, a da ne bismo upotrijebili neku težu riječ, prvo smo kontaktirali tvrtku Krezić d.o.o. i njenog vlasnika do kojeg se u zadnjih par mjeseci ne može nikako doći. I dalje podsjećamo kako smo upit poslali čovjeku koji je u svim lokalnim, ali i dijelu nacionalnih medija, predstavljen kao velika poslovna akvizicija grada Koprivnice i čije tvrtke posluju u Koprivničkom poduzetniku.

krezic1

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

– Kao punomoćnik gospodina Kristijana Krezića ovim putem vas obavještavam da se isti zbog već ranije zakazanih poslovnih obveza nalazi van granica Republike Hrvatske te ćemo po povratku našeg klijenta u RH moći odgovoriti na vaš upit – na naše iznenađenje odgovorio nam je njegov odvjetnik Vladan Zečević sa sjedištem odvjetničkog ureda u Rijeci. Od tog odgovora do danas prošlo je nešto više od mjesec dana.

Bivša direktorica Koprivničkog poduzetnika i prokuristica Krezićeve tvrtke ne želi odgovoriti na konkretna pitanja

Nakon toga odgovor smo pokušali dobiti i same Martine Mak, prokuristice tvrtke Greenbird Medical, koja je neslužbeno do sada vodila i dio odnosa s javnošću za Krezićeve tvrtke, no i od nje smo dobili neobičan odgovor.

– Bilo kakvi istupi u javnosti moraju ići isključivo preko vlasnika tvrtke – kazala je Martina Mak, aludirajući na Kristijana Krezića, vlasnika tvrtke Krezić d.o.o. Naime, pokušali smo izaći na kraj zapetljane priče koja se povezuje upravo sa spomenutim poduzetnikom, ali i spomenutom Martinom Mak, bivšom direktoricom ambiciozne gradske tvrtke TRG, koja je neslavno završila u dugovima, te direktoricom Koprivničkog poduzetnika.

Indikativno je da se Mak ustručava od bilo kakvih izjava vezanih za (ne)rad spomenute tvrtke i realizaciju najavljene investicije, s obzirom da je navedena kao prokurist tvrtke, dok je spomenuti Krezić direktor i vlasnik.

mak

foto: LuMedia

Policija misteriozna u svom odgovoru

U vidu potvrde ili pak negiranja informacija do kojih smo došli, zatražili smo pojašnjenje oko istrage koja se vodi i na policiji. Dali su nam dvosmisleni odgovor. Prenosimo ga u cijelosti.

‘S obzirom na važeće zakonske odredbe policija je dužna štititi osobne podatke pojedinca pa tako i u slučajevima kada se iz medijskih napisa nedvojbeno može utvrditi o kojoj se osobi radi, stoga Vam nismo u mogućnosti dostaviti odgovore na konkretna pitanja.’

Neslužbeno Krezić otpustio većinu radnika i napustio Koprivnički poduzetnik

S obzirom da smo naše istraživanje pokrenuli prije nešto više od mjesec dana neke stvari su se i promijenile. Neslužbeno, Krezić je otpustio većinu radnika koji su radili na njegovim navodnim velikim projektima u Koprivnici, a koliko vidimo Martina Mak više nije u evidenciji kao prokuristica dijela njegovih tvrtki, a adresa pojedinih njegovih tvrtki je promijenjena. Naime sjedište više nije u Koprivnici već u Zagrebu.

kristijan krezic

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Prema javno dostupnoj evidenciji većina tih promjena napravljena je početkom ožujka, što koincidira sa šuškanjima kako od grandioznih projekata ipak neće biti ništa.

Grad Koprivnica pred lokalne izbore pokušava zataškati priču o Kreziću

Za kraj upit smo poslali i koprivničkoj Gradskoj upravi, ali oni nisu htjeli ozbiljnije komentirati cijeli slučaj. Glasnogovornica grada Ivana Ledinski Cvetović poslala je samo šturo priopćenje.

jaksic mak

foto: LuMedia

-Grad Koprivnica u studenom 2019. godine sklopio je s tvrtkom Krezić d.o.o. ugovor o kupoprodaji nekretnina. Riječ je o kupnji nekretnina sukladno provedenom javnom natječaju za građevinske parcele u poslovnoj zoni “Dravska” u Koprivnici, objavljenom dana 29.07.2019. godine u Glasu Podravine i Prigorja. Sukladno sklopljenom Ugovoru Grad ima mogućnost raskida istog i to ako kupac u roku dvije godine od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora ne ishodi građevinsku dozvolu ili ako u roku tri godine od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora ne ishodi uporabnu dozvolu za poslovnu građevinu.

U slučaju raskida ugovora prodavatelj, u ovom slučaju Grad, kupcu vraća uplaćena sredstva umanjena za iznos jamčevine, a kupac Gradu zemljište, s tim da kupac nama pravo na kamatu – poručili su iz Grada.

O mogućim dugovanjima, otpuštanju radnika i velikim najavljenim projektima i investicijama Krezićevih tvrtki, u Gradu nisu htjeli komentirati.

Redakcijski tekst