Hrvatski državni arhiv (HDA) predstavio je u utorak na Interliberu srodna izdanja o hrvatskom nacionalno-reformnom pokretu potkraj 60-ih i početkom 70-ih godina prošloga stoljeća, koja se nadopunjuju i čine cjelinu za istraživanje novine hrvatske političke povijesti.

Povjesničarka Tatjana Šarić predstavila je nedovršenu knjigu povjesničara Ive Banca “Sedamdeset i prva: Uspon i pad hrvatskoga nacionalno-reformnog pokreta”, koju zbog iznenadne smrti prof. Banac nije uspio dovršiti.

Rukopis knjige s nakanom da bude objavljen, napomenula je Šarić, u HDA je donijela Bančeva supruga Andrea Feldman.

Banac je knjigu zamislio kao povijest i program, napomenula je dodavši kako su knjizi trebali biti obrađeni reformatori i njihovi protivnici. Naglasila je kako se programska dimenzija sastojala u izbjegavanju  uskogrudnosti. Ovo je trebala biti knjiga o vlasti i društvu, ocijenila je Šarić,  dodavši kako je knjigu za tisak priredio povjesničar Josip Vrandečić.

Po nacrtu prof. Banca knjiga se trebala sastojati od osam poglavlja, od kojih su tri poglavlja dovršena, a pet ih je započeto, rekla je Šarić.

Na predstavljanju knjiga HDA rečeno je i kako knjiga Nenada Bukvića “UDBA i Deklaracija” prati reakcije Udbe nakon objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika 1967. u časopisu Telegram.

Udba je pokušavala utvrditi je li Deklaracija nastala pod utjecajem hrvatske političke emigracije i zapadnih sila, istaknuto je na predstavljanju.

Na Interliberu su u utorak predstavljena i izdanja HDA:  “Deseta sjednica CK SKH – Tragom arhivskih dokumenata”, časopis Fontes – Izvori za hrvatsku povijest 27/2021.” te knjiga “Gastarbajteri pod nadzorom Službe državne sigurnosti: Odabrani dokumenti  (1963.-1977.)”  i Zapisnici “IK CK SKH, 21. siječnja – 25. prosinca 1966.”