IDS je u ponedjeljak pozvao predsjednika Republike Zorana Milanovića i koaliciju predvođenu SDP-om da poštuju upozorenje Ustavnog suda radi uredne provedbe izbora, te zadrže razinu političke kulture i poštovanja institucija koju godinama gradimo.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus upozorio je na potencijalnu štetu koju najava Milanovića da će se kandidirati kao premijerski kandidat koalicije predvođene SDP-om na parlamentarnim izborima, u vrijeme dok obnaša funkciju predsjednika svih građana, može imati na demokratske procese u Hrvatskoj.

“Kandidatura Milanovića i njegovo uključivanje u kampanju dok aktivno obavlja dužnost koja podrazumijeva stranačku nepripadnost predstavlja izravnu opasnost ne samo za legitimno funkcioniranje tih institucija, već i za ustavni poredak. Takav potez smatram podjednako štetnim kao i politički manevar koji je HDZ izveo imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika”, rekao je Paus.

U 8. izbornoj jedinici IDS s partnerima izlazi odvojeno od SDP-a jer su nam Istra i Kvarner na prvom mjestu, ali u drugim dijelovima Hrvatske dali smo načelnu podršku koaliciji lijevo-liberalnih stranaka predvođenih SDP-om i Peđom Grbinom upravo zato da bi se borili protiv iskorištavanja institucija koje HDZ provodi godinama, dodao je.

Istra i Kvarner najrazvijenije su regije u Hrvatskoj zahvaljujući usmjerenoj strategiji razvoja te konstruktivnom radu i trudu svih političkih aktera, a ne politiziranjem i traženjem rupa u zakonima. Ono što smo postigli u našim regijama želimo za cijelu Hrvatsku, a preduvjet za to je da djelujemo unutar okvira razvijenog demokratskog društva, poručio je Paus.