IAKO TURISTA NEMA CIJENE NE PADAJU Dubrovački luksuzni hoteli u sezoni traže i do 40 tisuća kuna za smještaj

23. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne IAKO TURISTA NEMA CIJENE NE PADAJU Dubrovački luksuzni hoteli u sezoni traže i do 40 tisuća kuna za smještaj

Grgo Jelavić/PIXSELL


Priče o slomu hrvatskog turizma sve su češće pa su prazne elitne destinacije prizor na koji ćemo se u ovo vrijeme korona krize očito morati naviknuti.

Činjenica kako su prošle godine u predsezoni ugostitelji, hotelijeri i privatni iznajmljivači već radili punom parom, jasno je upozorenje kako Hrvatsku ekonomska kriza i besparica tek očekuje.

Kako se u ovoj cijeloj krizi ponašaju luksuzni dubrovački hoteli koji su primjer elitnog turizma u Hrvatskoj te hoće li zbog manje popunjenosti cjenovno se prilagoditi tržištu ostaje tek za vidjeti.

U ovom trenutku većina hotelijera se još nije odlučila za spuštanje cijena, dok ih u tome slijede i dubrovački ugostitelji koji i dalje za kavu traže oko 19 kuna, a za običan gazirani sok 35 kuna.

Takve cijene pokazatelj su ignoriranja problema i nerazumijevanja situacije koja nas je zadesila na globalnoj razini. Dok susjedne zemlje i europske vlade sve rade kako bi svoje državljane potaknuli da ostanu i ljetuju u svojim zemljama, Hrvatska država zajedno s našim hotelijerima i dalje očekuje čudo.

Nacionalno gledajući na području Dubrovnika i okolice najviše je hotela s pet zvjezdica pa smo provjerili kakve su cijene smještaja za razdoblje kada se očekuje najviše turista. Prvo smo istražili kakve su cijene u pet najskupljih dubrovačkih hotela.

Na naše upite jedino su nam odgovorili iz hotela Hilton Imperial Dubrovnik, ali ni oni nisu bili spremni razgovarati o cijenama i mogućim sniženjima. Samo su nam poručili kako poslovna politika cijena nije javna informacija te kako će se ukoliko bude potrebe prilagođavati tržištu.

S obzirom na vrlo nejasan odgovor cijene smo potražili na njihovoj web stranici gdje smo otkrili kako je cijena za dvoje s doručkom, tjedan dana u jeku turističke sezone, od 1.-7. kolovoza, oko 11.400 kuna.

Kako smo dalje provjeravali ostale cijene shvatili smo da je ovo jedan od jeftinijih hotela s pet zvjezdica koji je trenutno u ponudi.

Poznati lanac hotela Adriatic Luxury Hotels nudi smještaj u istom aranžmanu od 13.000 – 18.000 kuna, ovisno o hotelu i lokaciji koju izaberete.

Najskuplji je definitivno hotel Vila Orsula koji je smješten na prestižnoj lokaciji tik uz more, na korak od Starog grada, gdje ćete za tjedan dana ljetovanja za dvoje morati izdvojiti nevjerojatnih 40.000 kuna.

Bitno je spomenuti kako su svi ti hoteli i dalje slobodni za rezervaciju i to u razdoblju kad je gotovo u ovo doba bilo nemoguće naći slobodno mjesto.

Za razliku od Jadranskih luksuznih hotela koji očito ne žele spuštati cijene, ali ni odgovarati na medijske upite, što je vani nezamislivo, postoje ipak neki hoteli, poput Hotel Croatia Cavtat i Villa Glavić Dubrovnik, gdje se može naći smještaj od 1.000 – 1.500 eura u prosjeku za tjedan dana ljetovanja.

Naravno, u doba krize ni to nije jeftino, ali ne možemo zanemariti ni činjenicu kako se Dubrovnik ipak orijentirao na elitni turizam pa su ovakve cijene ipak hvalevrijedan i pozitivan pomak.

M. Mirković/prigorski.hr

Facebook Comments