I Vrbovec u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta daje doprinos obilježavanju 100. obljetnice rođenja Ivana Rabuzin. Rabuzin je počasni građanin grada Vrbovca.

Ivan Rabuzin (1921. – 2008.) stvorio je, tijekom karijere svjetsku recepciju i reputaciju, zadivljujući opus po najstrožim kriterijima likovne kritike i povijesti umjetnosti.

To potvrđuju prestižne izložbe realizirane u domovini i širom svijeta (Pariz, Antibes, Milano, Bratislava, Munchen, Zurich, Amsterdam, Tokio, London, Malmo, Nica, Caracas). Dobio je brojne nagrade, o njegovom radu napisana je obimna literatura te snimljeno i jedanaest dokumentarnih filmova njemu posvećenih. Njegovi cvjetni uzoraci aplicirani su na predmetima primijenjene umjetnosti u rasponu od porculana Rosenthal do izrade svečanoga zastora za tokijsko kazalište Takarazuka

Nedvojbeno pak i trajni kolekcionarski interes koji ni u jednom trenu nije bio pogođen marketinškom prolaznošću trendova i mode.

– Rabuzinov je rukopis sastavljen od sitnih kružnih, polukružnih i izduljenih oblika mekoga poteza; njime on izvodi tanke linije, gusto raspoređene poput tkanja koje se izmjenjuju s nepokrivenim, čistim plohama. Takvome crtežu pridodaje paletu nježnih pastelnih boja (u uljima na platnu i akvarelima) među kojima prevladavaju nijanse ružičastih, ali i crvenih te ljubičastih tonova s jedne i zelenih s druge strane spektra; popraćenih nebeskim plavetnilom i bjelinom oblaka – ističe povjesničar umjetnosti Nikola Abaneže.

Sanja Prijatelj prof., ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec naglašava:

-Unaunatoč epidemiološkim mjerama, i Vrbovec će na dostojanstven način obilježiti 100.-tu obljetnicu rođenja Ivana Rabuzina.

-Premda trajno vezan za svoj rodni Ključ i Hrvatsko zagorje, Rabuzin je po obiteljskoj liniji bio kontinuirano prisutan i u Vrbovcu što potvrđuje ne samo zbirka njegovih djela u lokalnoj zavičajnoj zbirci, nego i toponimi koje nalazimo u naslovima radova: Vrbovec, Hruškovica i Vrbovečke šume. Dakako, ni u tim slučajevima ne treba očekivati vjeran prikaz konkretnoga krajolika; riječ je tek o još jednom autentičnom doživljaju i poticaju za kreaciju karakterističnoga Rabuzinova djela u kojemu zavičajni motiv prerasta u vizionarski, idilični univerzum.
Rabuzin je obogatio svijet svojim djelom kao idealist koji slavi sunce i život te je korisno upamtiti njegovu, svojedobno zabilježenu izjavu: „Bilo bi lijepo da svaki čovjek pođe prema Suncu i zahvali mu za sve ono dobro što mu daruje.“

Film“ Ključ sreće“

Film ‘Ključ sreće’ zamišljen je kao predstavljanje Rabuzinova života i djela pomoću njegovih slika, prirode koja ih je nadahnula, te umjetnikovih vlastitih riječi i komentara, odnosno sjećanja i razmišljanja o životu i umjetnosti. Režirala ga je Gordana Brzović, prema ideji i scenariju Svjetlane Sumpor. Snimatelj je Dragan Ruljančić, a glazbu za film skladao je Alfi Kabiljo. Film je iz 2007. godine. Film će biti 24. ožujka prikazan za jedan razred osnovne škole.

Likovne radionice

U trećim razredima OŠ Krunoslava Kutena održava se likovna radionica pod nazivom Slikam kao Ivan Rabuzin. Učenici će, koristeći tempere i metodu slikanja točkama, krugovima i krivuljama koju je primjenjivao i poznati slikar, pod vodstvom učiteljica Renate Strott i Brankice Šparavec te učitelja Marka Prše pokušati napraviti svoja likovna viđenja Vrbovca i okolice.
Na ovaj će način i naši najmlađi sugrađani biti uključeni u program obilježavanja 100. godišnjice rođenja slikara Ivana Rabuzina .

Rabuzinovi radovi u Narodnoj knjižnici

U Narodnoj knjižnici bit će od 25. ožujka do 13 travnja izloženo 20-tak radova Ivana Rabuzina. Riječ je o reprodukcijama ulja na platnu, serigrafija i akvarela

U Novom Marofu izložba

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu u petak 26. ožujka bit će otvorena izložba djela Ivana Rabuzina koje su u vlasništvu kolekcionara Vladimira Malogorskog iz Varaždina. Narodna knjižnica u Novom Marofu će izložiti digitalizirane razglednice čiji je autor Ivan Rabuzin.

Virtualni simpozij

Muzej Naivne umjetnosti u Zagrebu organizira u četvrtak i petak Virtualni simpozij pod nazivom:“ Ivan Rabuzin i smobolika prirode u umjetnosti 20 i 21 stoljeća.“. U simpoziju sudjeluje i Sanja Prijatelj, prof. na temu Rabuzin i vrbovečke veze

Počasni građanin grada Vrbovca

Ivan Rabuzin je vezan za Vrbovec. Njegova supruga Ljubica ( rođena Rišanek ) je Vrbovčanka. Rabuzin je uveliko pomagao Likovnom društvu Vrbovec u organizaciji Likovnih susreta, te je i osobno pomagao uređenju Likovne galerije.

Uz Rabuzinovu pomoć HKUD „Petar Zrinski“ nastupao je 1976. u Selbu (Njemačka), a bili su 1991. posebni gosti u obilježavanju njegovog 7o rođendana.

Ivan Rabuzin je 2006. proglašen počasnim građaninom grada Vrbovca. Grad Vrbovec organizira svake godine 18. prosinca (na obljetnicu njegove smrti) komemoraciju na njegovom grobu.

Dragan Vicković/prigorski.hr

.