Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u utorak tko je izuzet od nošenja maski za vrijeme epidemije koronavirusa, istaknuvši da pojedine osobe maske ne mogu nositi zbog svog zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ili ih mogu nositi samo uz određena ograničenja.

“Najčešće se radi o situacijama kod kojih nošenje maske može dovesti do otežanog disanja, opasnosti od gušenja ili do toga da se maska nosi nepravilno, što može povećati izglede za zarazu. Kod navedenih stanja neophodno je omogućiti osobi da ne nosi masku”, poručili su iz HZJZ-a.

To su djeca u dobi do 2 godine i djeca predškolske dobi ako dijete, usprkos nastojanju roditelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica.

Pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči, pojašnjavaju iz HZJZ-a.

Djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene, najviše sat ili dva, i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja (npr. kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu, iako se vođenje djece u trgovine preporučuje samo ako je to krajnje nužno).

Od nošenja maske izuzete su osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog mogućih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe.

Izuzete su i osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke, osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti.

Također, od nošenja maski izuzimaju se osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti, te sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, objavio je HZJZ. (Hina)