Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u srijedu je uputila otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu, navodeći ogorčenost njegovom samohvalom reformom, u situaciji kadrovske devastacije javnoga zdravstva iz kojega su lani u inozemstvo otišla 154 liječnika.

“Vi kao da živite u nekom Lalalandu gdje je sve predivno, reforme se odvijaju iznimno uspješno, zaposlenici su blaženi i vječno nasmiješeni, radna sredina iznimno ugodna, ishodi liječenja na najvišem svjetskom nivou, a liječnici i liječenje pacijentima dostupni u hipu i na svakom koraku”, navodi HUBOL u reakciji na Beroševo pismo upućeno na Hrvatski dan liječnika, 26. veljače.

Ministra koji se prije dva dana pohvalio “sveobuhvatnom reformom zdravstvenog sustava na organizacijskom, financijskom, ali i na kadrovskom planu” HUBOL poziva da se probudi i na kraju mandata siđe s oblaka samohvale jer realna slika u bolnicama izgleda znatno drugačije od “slikovnice iz njegova pisma”.

Smatraju da je na Hrvatski dan liječnika ministar, umjesto samohvale, trebao progovoriti o manjku zdravstvenog osoblja jer nedostaje oko dvije tisuće bolničkih liječnika, 400-tinjak liječnika u primarnoj zaštiti, kao i oko četiri tisuće sestara.

Kao primjere kadrovske devastacije nabrajaju da su bolnice u Virovitici i Zaboku ostale na jednom citologu i jednom patologu, a ona u Čakovcu na jednom hematologu. Klaićeva i Sveti Duh imaju tek jednog mikrobiologa. Dubrovnik je ostao bez zadnjeg mikrobiologa, a karlovačka bolnica nema niti jednog patologa.

Potrebni sistemski potezi zbog lošeg upravljanja

“Na nedavnom natječaju za šest specijalizacija za hitnu medicinu na Rebru javilo se samo dvoje kandidata”, navodi HUBOL, pitajući ministra zašto šuti o tome da se na brojne natječaje nitko ne javlja.

Ogorčeni lošim upravljanjem, ističu neadekvatne vremensko-kadrovske normative, kao i da HZZO i dalje određuje nerealno niske cijene usluga koje rezultiraju vječnim „gubicima“, a akreditiranje bolnica i funkcionalno spajanje ostalo je tek mrtvo slovo na papiru.

Tu je požar ministre – u kadrovima, u upravljanju ljudima, procesima i ustanovama, u uvjetima rada. Lako je trošiti javna sredstva na opremu i nove zgrade, ali dok liječnici odlaze, ta ulaganja nemaju stvarnu vrijednost, poručuje HUBOL.

Aktualno povećanje plaće liječnicima, upozoravaju, bez drugih sistemskih poteza i mjera, neće zaustaviti urušavanje javnog zdravstvenog sustava.

Hrvatski liječnici kažu da su na kraju ministrova mandata razočarani jer se nastavlja trend urušavanja javnog zdravstvenog sustava i sve slabije dostupnosti zdravstvene skrbi.

“Vi, ministre, ne da ga niste zaustavili ili preokrenuli, već ga niste niti usporili. Stoga, svaka je samohvala s vaše strane potpuno promašena i oslikava tek žalostan završetak jednog mandata koji nažalost nećemo moći zaboraviti. Spavate li mirno, Vili Berošu?”, pita HUBOL ministra na kraju otvorenog pisma.