Tijekom ove godine u Hrvatskoj je 18 žena ubijeno u obiteljskom nasilju, što je znatno više od prosjeka od 11 do 13 slučajeva iz proteklih godina, izvijestila je medije u četvrtak pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prije otvaranja regionalne konferencije o prevenciji femicida.

U zadnjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno gotovo tri stotine žena, što je zastrašujuće, pa je iznimno važno poboljšati zaštitu žena, procesuirati nasilnike i senzibilizirati javnost za te probleme, rekla je Ljubičić u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama iz prekršajnog sve više prelazi u kazneno pravo, te u sve većem broju slučajeva završava tragično – ubojstvima žena od njima bliskih muškaraca, a zatim najčešće i samoubojstvima muškaraca, kazala je Ljubičić na konferenciji na kojoj, osim Hrvatske, sudjeluju predstavnici BiH, Crne Gore i Srbije.

Trebamo odabrati tijela kojima će Hrvatska nadzirati rad državnih dionika u čijoj je odgovornosti nasilje nad ženama i u obitelji, poručila je Ljubičić i naglasila da nasilje nad ženama nije lokalni ni regionalni nego globalni problem, te da je sve više žena žrtva nasilja u obitelji.

Mediji mogu puno pomoći u suzbijanju nasilja i izvlačenju iz anonimnosti žena koje stradavaju, a pritom moraju izbjegavati senzacionalizam, posebno otkrivanje detalja i identiteta žena žrtava nasilja, koje se time još više sramote i stradavaju.

Ubojstvo se najčešće događa nakon dugogodišnjih stradavanja žena, obično kada one konačno odluče napustiti nasilnog partnera, upozorila je Ljubičić.

Hrvatska još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju

Specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović izrazila je žaljenje što Hrvatska, za razliku od drugih država iz regije, još nije ratificirala Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, tzv. Istanbulsku konvenciju.

To je žalosno, zabrinjavajuće i nedopustivo. Hrvatska sutra mora ratificirati tu konvenciju i unaprijediti sustav na tom području, kazala je Šimonović.

Pritom je predstavila prijedlog “Femicid Watcha”, koji je prošle godina uputila svim državama. One bi trebale na nacionalnoj i regionalnoj razini osnovati opservatorije za sprječavanje femicida, rodno uvjetovanog nasilja nad ženama, tj, za prikupljanje i analiziranje podataka o nasilju nad ženama.

Nasilje nad ženama u javnosti najčešće nije rodno osviješteno, trećina žena iskusi neki oblik nasilja u obitelji, a polovica neki oblik spolnog nasilja na poslu.

Važno je pratiti globalnu inicijativu o sprječavanju femicida, rekla je Šimonović i dodala da Hrvatska stagnira na tom planu, što se vidi po manjem broju žena u parlamentu i smanjenju aktivizma udruga koje se brinu o ženama i ljudskim pravima.

Hrvatske žene trebaju izići na ceste i zatražiti ratifikaciju Instanbulske konvencije, poručila je.

Pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević najavila je da Hrvatska pokreće edukacijske projekte koji će senzibilizirati javnost za suzbijanje nasilja nad ženama, te počinje izradu nove Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji.

(Hina)

fah