Hrvatsko ratno zrakoplovstvo: Pacijent s transplantiranim srcem je stabilno

Ministar Banožić dočekao dva nova hrvatska helikoptera Black Hawk

Pacijent kojemu je transplantirano srce prevezeno u Black Hawk helikopteru na relaciji Split – Zagreb je stabilno, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) želi mu uspješan oporavak, rekla je u petak časnica za odnose s javnošću HRZ-a Antonija Trupinić.

Četveročlani transplantacijski tim i srce za transplantaciju prvi su put u četvrtak hitno prevezeni vojnim višenamjenskim helikopterom Black Hawk iz Splita u Zagreb, nakon čega je jednom pacijentu spašen život.

“U kontaktu s KBC-om Rebro saznali smo da je pacijent u stabilnom stanju, a HRZ mu želi uspješan oporavak”, rekla je u izjavi novinarima Trupinić dan nakon izvedene operacije.

Naime, na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, posada helikoptera Black Hawk jučer je prevezla transplantacijski tim iz Vojarne “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici do splitskog KBC-a, gdje je izvedena medicinska operacija eksplantacije organa, u ovom slučaju srca.

Eksplantacija podrazumijeva uzimanje organa i tkiva od umrle osobe rad liječenja pacijenata kojima su organi i tkiva oštećeni ili uništeni.

Nakon uspješno provedene operacije, tim liječnika je s transplantacijskom organom prevezan natrag do vojarne u Velikoj Gorici, a zatim vozilom za prijevoz transplantacijskog organa do KBC-a Rebro.

“Vjerujem da je kolegama bilo plemenito izvršavati ovakvu zadaću jer su nekome spasili život”, rekla je Trupinić.

Let između dvaju najvećih hrvatskih gradova traje oko jedan sat, ovisno o vjetru, dodala je.

Iako je bila riječ o planiranoj akciji, u slučaju iznenadnih okolnosti, dežurne postrojbe ratnog zrakoplovstva mogu biti spremne za polijetanje 15 minuta nakon primljenog poziva, istaknula je časnica za odnose s javnošću.

“Ovakvi letovi nisu česti, transplantacijski organi se većinom prevoze cestovnim prometom. Naši timovi koji prevoze organe upoznati su sa svim pravilima ponašanja”, dodala je.

Časnica za odnose s javnošću HRZ-a Antonija Trupinić pozvala je danas sve učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola i osobe mlađe od 22 godine sa završenom srednjom školom da se jave na otvoreni natječaj za kadete pilote, koji je otvoren do kraja mjeseca.